Abazović: Očekujem da Crna Gora uskoro postane članica Open Balkana

“Građani su siti politika prošlosti, nacionalizma, optužbi. U globalnom svijetu niko ne može raditi sam, moramo zajedno pospješiti saradnju. Nije riječ o tome kako se inicijativa zove nego da li je funkcionalna ili nije, a ova to jeste. Pogresna politika je misliti da treba da se vraćamo u rovove nacionalizma. Nova vrijednost je da se koncentrišemo na progres, zajednicko trziste. To nije zaustavljanje EU puta svih ovih drzava, već inputiranje evropskog duha u svim drzavama regiona”, poručio je Abazović

Predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da inicijativu Otvoreni Balkan doživljava kao veoma uspješnu, te da je u kratkom periodu dokazala da pored svih nedaća koje vladaju u ovom prostoru može da učini velike stvari za građane.

Abazović učestvuje na Samitu inicijative Open Balkan koji se održava u Beogradu

Na Telegram kanalu premijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića napisano je da se razgovara o ekonomiji, trgovini, energetskoj krizi, a da im je “budućnost jedino u fokusu”.

“Nismo probali da sarađujemo, vrijeme je da izaberemo mir i progres. Da shvatimo da veća fleksibilnost granica ne znači mijenjanje granica već veću mogućnost za biznis, progres”, kazao je Abazović.

On je istakao da je važno da čuvamo kanale komunikacije i radimo sve da građanima olakšamo život.

“Građani su siti politika prošlosti, nacionalizma, optužbi. U globalnom svijetu niko ne može raditi sam, moramo zajedno pospješiti saradnju. Nije riječ o tome kako se inicijativa zove nego da li je funkcionalna ili nije, a ova to jeste. Pogresna politika je misliti da treba da se vraćamo u rovove nacionalizma. Nova vrijednost je da se koncentrišemo na progres, zajednicko trziste. To nije zaustavljanje EU puta svih ovih drzava, već inputiranje evropskog duha u svim drzavama regiona”, poručio je on.

Inicijativa, prema njegovim riječima, treba i mora da bude inkluzivna.

“Mi takođe nismo punopravni članovi Open Balkana, ali bih volio i očekujem da Crna Gora uskoro postane članica Open Balkana”, kazao je premijer.

Abazović je naglasio da taj način vođenja dijaloga zaslužuje podršku Crne Gore i svih “dobronamjernih u regionu”.

“Neka Zapadni Balkan izabere nesto novo i progresivnije, mir i ekonomski razvoj”, zaključio je on.

Pored domaćina, Aleksandra Vučića i Ane Brnabić, prisutni su i predsjednik Vlade Albanije Edi Rama, predsjednik Vlade Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski, predsjedavajući Vijeća ministara BiH ZoranTegeltija, MevlutČavušoglu, ministar spoljnih poslova Turske i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto, prenose Vijesti.

Foto: Vlada Crne Gore

Idi na VRH
error: Content is protected !!