Sajtovi Vlade Crne Gore na meti sajber napada

“Portal http://www.gov.me bio je privremeno zatvoren, odnosno izolovan, u cilju adekvatnije odbrane od sajber napada na Vladinu infrastrukturu”, navode iz Vlade

Crnogorska vlada saopštila je u ponedjeljak da je njena IT infrastruktura na meti sajber napada, a stručnjaci Ministarstva javne uprave rade na utvrđivanju štete.

“Preliminarni podaci pokazuju da se radi o najsofisticiranijim napadima koji su se do sada desili u Crnoj Gori, te da se sastoje od kombinacije nekoliko različitih metoda sajber napada”, saopštila je Vlada, ne navodeći više detalja.

Prema navodima saopštenja, za sada je potvrđeno da je ranim otkrivanjem napada omogućeno da ključni sistemi ostanu zaštićeni, ali se obim štete utvrđuje nakon čega će biti date i preciznije informacije.

“Portal http://www.gov.me bio je privremeno zatvoren, odnosno izolovan, u cilju adekvatnije odbrane od sajber napada na Vladinu infrastrukturu”, navode iz Vlade.

U saopštenju se navodi da građani mogu bezbjedno koristiti Vladine servise koji su u funkciji.

Iz Ministarstva javne uprave saopšteno je da “sa sigurnošću mogu potvrditi da se radi o ransomware napadu i isti je usmjeren na kriptovanje podataka”.

“Otežavajuća okolnost u ovom slučaju je da se radi o napadima najnovije generacije koji se sastoje od kombinacije nekoliko tehnika sajber napada”, saopšteno je iz tog resora portalu Vijesti, prenosi Glas Amerike.

Foto: GOV.ME

Idi na VRH
error: Content is protected !!