Rusi pronašli i objavili snimak Ukrajinke za koju vjeruju da je ubila Duginovu kćer: Pretražuju njen Mini Cooper (VIDEO)

“Nakon što je izvela kontrolisanu eksploziju bombe postavljene pod Toyotu Land Cruiser Prado koju je vozila Dugina, Vovk i njezina ćerka napustile su Rusiju preko regije Pskov i ušle u Estoniju”, tvrdi FSB

Internetom kruži navodni video-snimak Ukrajinke Natalije Vovk, žene koju Rusi optužuju da je ubila Darju Duginu, 29-godišnju novinarku i ćerku poznatog ruskog političkog filozofa, ultranacionalističkog ruskog ideologa Aleksandra Dugina. Dugina je ubijena u subotu veče na cesti u predgrađu Moskve u eksploziji auto-bombe koja je postavljena pod automobil koji je vozila, javlja Jutarnji list.

Rusija insistira na tome da ukrajinske snage stoje iza smrti Dugine, koja je poginula u subotu kada je njena Toyota Land Cruiser eksplodirala dok je putovala u bogato predgrađe Moskve. Prema ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS, “državljanka Ukrajine identifikovana kao Natalija Vovk” navodno stoji iza napada, a ruska špijunska služba, FSB, kaže da je nakon toga pobjegla u Estoniju.

Ruska obavještajna agencija FSB je, naime, objavila rezultate istrage o atentatu u kojem je ubijena Dugina.

“Ustanovili smo da je zločin pripremila i izvela ukrajinska specijalna služba. Počiniteljica je Natalija Pavlovna Vovk, ukrajinska državljanka rođena 1979. godine, koja je u Rusiju došla 23. jula 2022. sa svojom 12-godišnjom ćerkom”, stoji u izvještaju FSB-a objavljenom u ponedjeljak.

Kažu da je Vovk unajmila stan u istoj zgradi u kojoj je živjela Dugina kako bi prikupila informacije o njenom životnom stilu. Počiniteljica je, kažu, koristila Mini Cooper s kojim je ušla u Rusiju s registarskim oznakama Narodne republike Donjeck, dok je u Rusiji koristila kazahstanske tablice i ukrajinske tablice pri povratku u Ukrajinu, objavila je ruska medijska kuća Sputnik.

“Na dan atentata, Vovk i njena 12-godišnja ćerka prisustvovale su književnom i muzičkom festivalu ‘Tradition‘ na kojem je Dugina bila počasna gošća”, stoji u izvještaju FSB-a.

“Nakon što je izvela kontrolisanu eksploziju bombe postavljene pod Toyotu Land Cruiser Prado koju je vozila Dugina, Vovk i njezina ćerka napustile su Rusiju preko regije Pskov i ušle u Estoniju”, tvrdi FSB.

OGLASILA SE I ESTONIJA

Estonska policija i granična straža saopštili su u petak da informaciju o ljudima koji prelaze granicu zemlje mogu dijeliti “samo u slučajevima koji su propisani zakonom”, a ne zbog optužbi koje ruska špijunska agencija iznosi u medijima.

Portparolka estonske policije i granične straže Ragne Keisk dala je izjavu CNN-u nakon što je ruska novinska agencija TASS izvijestila da ruska sigurnosna služba – FSB – tvrdi da je žena osumnjičena za ubistvo Darje Dugine Ukrajinka i da je nakon napada pobjegla u Estoniju.

“Možemo dijeliti informaciju o ljudima koji prelaze granicu samo u situacijama koje su propisane zakonom, a optužbe ruske službe nisu jedan od njih”, rekla je Keisk, prenosi Slobodna Dalmacija.

“Nismo primili nikakvu službenu informaciju ili zahtjev ruskih vlasti o ovoj temi” dodala je.

Foto: Printscreen

Idi na VRH
error: Content is protected !!