Hrvatski MVP potvrdio: Crnogorski MUP opozvao slanje kanadera

“Zrakoplov se jučer u popodnevnim satima uputio prema Crnoj Gori iz Operativno vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama, no u međuvremenu je OKC 112 Crne Gore kontaktirao kako slanje pomoći nije potrebno, te je zrakoplov opozvan i vraćen u sjedište”, navodi zvanični Zagreb

Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske potvrdilo je navode crnogorskog MVP – kanader za gašenje požara koji je u Crnu Goru uputio zvanični Zagreb opozvan je nakon poziva iz OKC Crne Gore, koji je kontaktirao hrvatsku stranu i kazao kako slanje pomoći nije potrebno.

“Republika Hrvatska, i sama boreći se s velikim požarima diljem hrvatske obale, donijela je odluku o upućivanju jednog PP zrakoplova na požarište u općinu Kotor”, kazali su Pobjedi u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova.

Iz MVP kažu da se kanader iz vatrogasnog sjedišta u Divuljama uputio u Crnu Goru, ali je nakon toga stigao poziv iz OKC.

“Zrakoplov se jučer u popodnevnim satima uputio prema Crnoj Gori iz Operativno vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama, no u međuvremenu je OKC 112 Crne Gore kontaktirao kako slanje pomoći nije potrebno, te je zrakoplov opozvan i vraćen u sjedište”, navodi zvanični Zagreb.

Dodaju i da je Hrvatska je izrazila spremnost pomoći Crnoj Gori u gašenju požara kao što je i do sada pomagala drugim državama.

“Zračne snage sudjelovale su i u gašenju požara u Bosni i Hercegovini i u Sloveniji”, zaključuju u hrvatskom MVP.

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore saopštilo je da se protivpožarni aviona iz Hrvatske juče u popodnevnim časovima, uputio ka Crnoj Gori, ali je, kako navode Operativno komunikacioni centar obavijestio kolege iz Hrvatske da angažovanje vazduhoplova u tom periodu nije potrebno.

Sa druge strane, načelnik Direktorata za vanredne situacije MUP-a Miodrag Bešović kazao je juče “Vijestima” da je iz Zagreba stigao negativan odgovor na zvanični zahtjev za asistenciju koju je MUP oficijelnim kanalima u skladu sa bilateralnim sporazumom dviju država, juče ujutro poslao Hrvatskoj.

“Dobili smo odgovor da Hrvatska trenutno raspolaže sa samo tri “Canadaira” od kojih su im sada u operativnom stanju samo dva, te da zbog sopstvenih potreba i gašenja požara koje oni imaju na svojoj teritoriji, nisu u mogućnosti da izađu u susret našem zahtjevu”, rekao je Bešović, prenosi Portal Analitika.

Foto: Printscreen    

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!