The Intercept: Može li Trump pasti poput Al Caponea?

Dakle, umjesto da bude optužen da je “nasilni buntovnik” koji želi “da potkopa” američku demokratiju, Donald Trump bi mogao biti bačen u zatvor iz ”banalnijeg” razloga: jer je razbjesnio Nacionalnu upravu za arhive, koja je starateljizgubljenih dokumenata, i koja je to prijavila ministarstvu pravosuđa

Novinar James Risen u svom članku objavljenom na portalu The Intercept postavlja pitanje: hoće li bivši američki predsjednik Donald Trump pasti poput vođe mafije Al Caponea 1920-ih?

Ovo pitanje je uslijedilo nakon što su savezni istražitelji pretresli Trumpovu rezidenciju na Floridi tragajući za predsjedničkim dokumentima koje je bivši predsjednik možda tamo prenio.

Dakle, pitanje se odnosi na optužbe za Trumpovo loše postupanje s vladinim tajnama, posebno za prebacivanje povjerljivih dokumenata iz Bijele kuće u svoj dom umjesto da ih vrati u Nacionalni arhiv.

Risen je u svom članku napravio poređeni onoga što se dogodilo Al Caponeu u prvoj četvrtini prošlog vijeka, koji je pao u ruke agenta Eliota Nessa, tadašnjeg direktora Kancelarije za prohibiciju. Završio je iza rešetaka nakon strpljive federalne istrage o njegovoj utaji poreza, dok bi Donald Trump mogao biti podvrgnut istrazi državnog tužioca Merricka Garlanda zbog navodnog curenja povjerljivih dokumenata.

Prema riječima novinara, protiv Trumpa još nisu podignute optužnice za krivično djelo pokušaja podsticanja na “nasilni” državni udar protiv vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Dakle, umjesto da bude optužen da je “nasilni buntovnik” koji želi “da potkopa” američku demokratiju, Donald Trump bi mogao biti bačen u zatvor iz ”banalnijeg” razloga: jer je razbjesnio Nacionalnu upravu za arhive, koja je starateljizgubljenih dokumenata, i koja je to prijavila ministarstvu pravosuđa.

Prema Risenu, važno pitanje u središtu ovog slučaja glasi: šta je Trump planirao da uradi s toliko strogo povjerljivih dokumenata nakon odlaska s dužnosti?

Američki novinar u svom članku navodi da je Trump te dokumente namjerno prebacio u svoj dom na Floridi, misleći da će mu nekako koristiti u budućnosti, možda u nekoj drugoj predsjedničkoj kampanji, ili u njegovim privatnim poslovima, ili čak sa stranim čelnicima, prenosi Al Jazeera.

Foto: Donald Trump (Printscreen)

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!