Američki teoretičar zavjere mora platiti ukupno 49,3 miliona dolara zbog laži o pucnjavi u školi

Roditelji su porotnicima ispričali kako su proživjeli traumu dugu desetljeće, najprije nanesenu ubojstvom njihova sina, a zatim i onim što je uslijedilo: pucanje na kuću, prijetnje putem interneta i telefona te maltretiranje na ulici od strane stranaca. Rekli su da su prijetnje i uznemiravanje potaknuli Jones i teorija zavjere koju je širio svojim sljedbenicima putem svoje web stranice Infowar

Teksaška porota u petak je naložila Alexu Jonesu iz Infowarsa da plati 49,3 milijuna dolara ukupne odštete roditeljima učenika prvog razreda ubijenog u masakru u osnovnoj školi Sandy Hook 2012., koji je teoretičar zavjere lažno nazvao prevarom vlade kako bi se pooštrilo Američki zakoni o oružju.

Iznos je manji od 150 milijuna dolara koje traže Neil Heslin i Scarlett Lewis, čiji je 6-godišnji sin, Jesse Lewis, bio među 20 djece i šest odgajatelja ubijenih u najsmrtonosnijoj pucnjavi u učionici u povijesti SAD-a. Suđenje je prvi put utvrdilo da je Jones finansijski odgovoran za širenje laži o napadu 2012. u Newtownu, Connecticut.

Porotnici su Heslinu i Lewisu prvo dodijelili 4,1 milion dolara odštete, što je Jones nazvao velikom pobjedom. Ali u posljednjoj fazi dvotjednog suđenja, ista porota u Austinu se vratila i odredila dodatnih 45,2 milijuna dolara kaznene odštete.

Ranije ovog tjedna, Jones je svjedočio da bi ga svaka kazna iznad 2 milijuna dolara “potopila”. Njegova tvrtka Free Speech Systems, koja je matična tvrtka Infowarsa, podnijela je zahtjev za zaštitu od stečaja tijekom prvog tjedna suđenja.

Kaznene odštete namijenjene su kažnjavanju optuženika za posebno nečuveno ponašanje, osim novčane naknade dodijeljene pojedincima koje su povrijedili. Visoka kaznena nagrada također se vidi kao prilika za porotnike da pošalju širu društvenu poruku i način da odvrate druge od istog gnusnog ponašanja u budućnosti.

‘Pošalji poruku’

Odvjetnici obitelji pozvali su porotnike da izreknu novčanu kaznu koja bi Infowars stavila van posla.

“Imate sposobnost spriječiti ovog čovjeka da to ikada više učini”, rekao je Wesley Ball, odvjetnik roditelja, poroti. “Pošaljite poruku onima koji žele učiniti isto: Govor je besplatan. Laži plaćate.”

Ekonomist kojeg su angažirali tužitelji posvjedočio je da Jones i tvrtka vrijede do 270 miliona dolara, sugerirajući da Jones još uvijek zarađuje.

Bernard Pettingill, kojeg su tužitelji angažirali da prouči Jonesovu neto vrijednost, rekao je da evidencija pokazuje da je Jones povukao 62 miliona dolara za sebe 2021. godine, kada su u tužbama protiv njega donesene presude.

“Taj broj predstavlja, po mom mišljenju, neto vrijednost”, rekao je Pettingill. “Ima novac negdje na bankovnom računu.”

Novac koji pritječe u Jonesove tvrtke na kraju dolazi do njega, rekao je Pettingill, koji je dodao da je svjedočio u otprilike 1500 slučajeva tijekom svoje karijere.

No Jonesovi odvjetnici rekli su da je njihov klijent već naučio lekciju i zatražili su popustljivost. Kazna porote trebala bi biti manja od 300.000 dolara, rekao je odvjetnik Andino Reynal.

“Već ste poslali poruku. Poruku po prvi put voditelju talk showa, svim voditeljima talk showa, da se njihov standard mora promijeniti”, rekao je Reynal.

Jones – koji je u petak nakratko bio u sudnici, ali nije bio tamo na presudi – još uvijek se suočava s dvije druge tužbe za klevetu obitelji Sandy Hook u Teksasu i Connecticutu koje su dovele u opasnost njegovo osobno bogatstvo i medijsko carstvo.

Odvjetnici obitelji Sandy Hook koji tuže Jonesa tvrde da on nije samo pokušao sakriti dokaze o svom pravom bogatstvu, već je također pokušao sakriti novac u raznim lažnim tvrtkama.

Tijekom svog svjedočenja, Jones se suočio s dopisom jednog od svojih poslovnih menadžera koji je iznosio bruto prihod od 800.000 dolara za jedan dan od prodaje vitaminskih dodataka i drugih proizvoda putem njegove web stranice, što bi se približilo gotovo 300 milijuna dolara za godinu dana. Jones je to nazvao danom rekordne prodaje.

Jones, koji je tužbu prikazao kao napad na svoja prava iz Prvog amandmana, priznao je tijekom suđenja da je napad bio “100% stvaran” i da je pogriješio što je o tome lagao. No Heslin i Lewis rekli su porotnicima da isprika neće biti dovoljna i pozvali su ih da natjeraju Jonesa da plati za godine patnje kroz koje su proživjeli oni i druge obitelji Sandy Hook.

Desetljetna muka roditelja

Roditelji su porotnicima ispričali kako su proživjeli traumu dugu desetljeće, najprije nanesenu ubojstvom njihova sina, a zatim i onim što je uslijedilo: pucanje na kuću, prijetnje putem interneta i telefona te maltretiranje na ulici od strane stranaca. Rekli su da su prijetnje i uznemiravanje potaknuli Jones i teorija zavjere koju je širio svojim sljedbenicima putem svoje web stranice Infowars.

Forenzički psihijatar posvjedočio je da roditelji pate od “složenog posttraumatskog stresnog poremećaja” izazvanog trajnom traumom, slično onome što bi mogao doživjeti vojnik u ratu ili dijete žrtva zlostavljanja.

Tijekom cijelog suđenja, Jones je bio tipično bombastičan, govoreći o zavjerama na klupi za svjedoke, tijekom improviziranih press konferencija u svojoj emisiji. Njegovo čudno ponašanje neuobičajeno je za standarde sudnice, a sudac ga je prekorio rekavši mu u jednom trenutku: “Ovo nije tvoj show.”

Suđenje je privuklo pozornost i izvan Austina.

Mark Bankston, odvjetnik roditelja Sandy Hook, rekao je sudu u četvrtak da je komisija Predstavničkog doma SAD-a koja istražuje pobunu 6. siječnja 2021. na Kapitolu SAD-a zatražila zapise s Jonesova telefona koje su Jonesovi odvjetnici greškom predali tužiteljima. Bankston je kasnije rekao da planira udovoljiti zahtjevu odbora.

Prošlog mjeseca odbor za 6. siječnja prikazao je eksplicitne i nasilne tekstualne poruke i pustio videozapise desničarskih ličnosti, uključujući Jonesa i drugih, koji obećavaju da će 6. siječnja biti dan kada će se boriti za bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je lažno tvrdio da su mu pokradeni predsjednički izbori 2020. koje je izgubio.

Odbor je prvi put pozvao Jonesa u novembru, zahtijevajući iskaz i dokumente povezane s njegovim nastojanjima da širi dezinformacije o izborima 2020. i skupu na dan napada.

Izvor: Glas Amerike

Idi na VRH
error: Content is protected !!