Otkriveno ko ubija ajkule: Dronom snimljeni predatori koji im čupaju jetru (VIDEO)

Iako bi mnogi pomisli da velike bijele ajkule imaju ogromnu prednost nad orkama, to nije slučaj jer ne mogu da se takmiče sa njihovim strategijama grupnog lova. Ako se uzme u obzir da je između 2010. i 2016. godine zabilježeno prisustvo u prosjeku 205 velikih bijelih ajkula na teritoriji od 1.000 kvadratnih kilometara Atlantskog okeana, dok je u 2018. godini prijavljeno samo 50, a da ove godine nije primijećena ni jedna, postalo je očigledno da ih nešto plaši i tjera dalje od nekadašnjeg staništa. 

Krvavu scena orki kitova koje čupaju jetru velike bijele ajkule dugačke oko 2,7 metara u vodama oko južnoafričkog zaliva Mosel zabilježile su kamere dronova.

Nekoliko godina unazad lokalno stanovništvo je prijavljivalo pronalazak leševa bijelih ajkula bez jetri, koji su se pojavljivali u blizini obala Kejptauna. Što je privuklo bojne naučnike, koji već godinama pokušavaju da riješe zašto se to dešava, piše National Geographic.

Oni ističu da je ovaj snimak dragocen i da će im pomoći u proučavanju fenomena koji je doveo do toga da jedan od najvećih predatora pobjegne iz regiona koji se do skoro smatrao njegovom “svjetskom prijestonicom”.

Snimak koji je objavljen premijerno u četvrtak na Discovery-u predstavlja rezultat dugogodišnjeg rada morskog biologa Alison Tauner, koja je objasnila da je ovo “jedan od najnevjerovatnijih događaja u istoriji prirode koji je zabilježen kamerama”.

Velike bijele ajkule su do skora bile uobičajeni stanovnici voda kod obala Južne Afrike, zbog velikih populacija foka koje su glavni izvor hrane ovog predatora. Međutim, njihov broj je u poslednjih par godina počeo drastično da opada, a nekadašnja populacija od 900 ajkula se svela na 552. Sve do 2019. godine, kada su se pojavile vijesti da su velike bijele misteriozno nestale iz voda kod obala Kejptauna u Južnoj Africi, i svi dokazi su ukazivali na migraciju orki u region.

Pomnim posmatranjem naučnici su došli do zaključka da su one postale plijen orki kitova. Iako bi mnogi pomisli da velike bijele ajkule imaju ogromnu prednost nad orkama, to nije slučaj jer ne mogu da se takmiče sa njihovim strategijama grupnog lova. Ako se uzme u obzir da je između 2010. i 2016. godine zabilježeno prisustvo u prosjeku 205 velikih bijelih ajkula na teritoriji od 1.000 kvadratnih kilometara Atlantskog okeana, dok je u 2018. godini prijavljeno samo 50, a da ove godine nije primijećena ni jedna, postalo je očigledno da ih nešto plaši i tjera dalje od nekadašnjeg staništa.

“Istraživanje je važno, jer utvrđivanjem kako veliki morski predatori reaguju na rizik, možemo razumeti dinamiku koegzistencije sa drugim zajednicama predatora”, objasnila je Tauner. Gansbai je nekada bio svjetski poznato mjesto za posmatranje bele ajkule, gdje su turisti širom sveta dolazili kako bi ronili u kavezu. Danas njih skoro i da nema tu.

Druga objašnjenja za opadanje velikog broja bijelih ajkula u ovoj oblasti uključuju ribolov, smanjenje plijena izazvano ribolovom ili povećanje temperature površine mora. Međutim, iako ovo može samo djelimično da utiče na njih, malo je vjerovatno da je to jedini uzrok tako naglog pada u populaciji za svega par godina.

“Orke ciljaju odrasle velike bijele ajkule, što može dodatno uticati na već ranjivu populaciju, zahvaljujući njihovom sporom rastu i kasnom sazrevanju.” objašnjava ona, prenosi National Geographic.

 

Foto: Youtube / Screenshot-Ilustracija

Idi na VRH
error: Content is protected !!