Veliko istraživanje Rojtersa: Putin je htio je da sve bude gotovo za par dana, mrežu špijuna postavio davno prije rata

Prema sudskim dokumentima i izjavama svjedoka, ukrajinski šef černobilske bezbjednosti Valentin Viter je u pritvoru i pod istragom je zbog napuštanja dužnosti. Prema informacijama iz predistražnih dokumenata, Vitera je takođe osumnjičen za izdaju, iako njegov advokat kaže da je ova optužba neosnovana

Novinska agencija Rojters objavila je rezultate velikog istraživanja o planovima Vladimira Putina da osvoji Ukrajinu. Oni su objavili dokaze da je Kremlj mnogo prije početka invazije započeo operaciju ubacivanja svojih tajnih agenata u državni aparat Ukrajine.

Pet ljudi upoznatih sa pripremama Kremlja za rat izjavilo je Rojtersu da su Vladimir Putin i njegovi najbliži saradnici vjerovali da će Rusiji biti potrebna samo mala vojna snaga i nekoliko dana da sruši vladu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i preuzme kontrolu nad Ukrajinom.

Aleksij Danilov, generalni sekretar ukrajinskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu, rekao je da je Rusija do početka invazije imala agente u ukrajinskoj vojsci, bezbjednosnim službama i policiji.

Drugi izvor je rekao Rojtersu da su Putinovi agenti prošle godine poslati u nuklearnu elektranu u Černobilju kako bi podmitili ukrajinske zvaničnike i pripremili sve što je potrebno za preuzimanje elektrane bez borbe.

Prema sudskim dokumentima i izjavama svjedoka, ukrajinski šef černobilske bezbjednosti Valentin Viter je u pritvoru i pod istragom je zbog napuštanja dužnosti. Prema informacijama iz predistražnih dokumenata, Vitera je takođe osumnjičen za izdaju, iako njegov advokat kaže da je ova optužba neosnovana, piše Index.hr.

Izvori upoznati sa planovima Kremlja rekli su Rojtersu da je Moskva računala da će aktivirati čitav niz tzv. agenata spavača smještenih u bezbjednosni aparat Ukrajine. Oni su takođe potvrdili ranije izvještaje da je Putin planirao da imenuje proruskog hotelijera Olega Carjova da vodi prorusku vladu u Kijevu nakon svrgavanja Zelenskog, prenosi “Blic”.

Foto: Vladimir Putin /Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!