Projekat CKM-a izazvao negativne reakcije: Romska nošnja nije radna uniforma komunalnog preduzeća

Romska kultura sadrži brojne elemente kulture zemalja kroz koje su prolazili vjekovima i nije nešto što može stati u jednu narandžastu majicu. Naprotiv, njihova nošnja slikovito prikazuje njihov život koji obiluje šarenim bojama, cvjetovima, narukvicama

Crnogorska kulturna mreža pokrenula je novi projekat “Crna Gora bez podjela”. Na fotografijama koje ilustruju projekat prikazani su mladi ljudi u narodnim nošnjama koje su zastupljene u Crnoj Gori, a ono što je neobično, ili čak uvredljivo, je da su Romi među svim jelecima, dimijama i zlatnim tokama, obučeni u odijelo radnika komunalnog preduzeća.

Romska kultura sadrži brojne elemente kulture zemalja kroz koje su prolazili vjekovima i nije nešto što može stati u jednu narandžastu majicu. Naprotiv, njihova nošnja slikovito prikazuje njihov život koji obiluje šarenim bojama, cvjetovima, narukvicama.

Crna Gora decenijama radi na inkluziji Roma i Egipćana, slavi svaku njihovu diplomu i zaposlenje na funkcijama. Njihova tradicija i kultura dio su sa kojim se cjelokupno stanovništvo saživljava kroz muziku, igru i pjesmu folklornih društava, fotografije i umjetničke slike.

Iz CKM-a su u saopštenju za medije da im je želja bila da kroz kampanju doprinesu da se kod građana podigne svijest o prevazilaženju međusobnih podjela koje su duboko pustile korijene.

“Kada su u pitanju podjele naše društvo je dostiglo vrhunac. One su prisutne na svakom koraku u svim porama društva. Kao zajednica ništa ne preduzimamo na njihovom prevazilaženju čak šta više svakodnevno doprinosimo na širenju međusobne mržnje što nam u krajnjem neće donijeti ništa dobro. Ukoliko kao društvo želimo napredak moramo raditi na prevazilaženju međusobnih podjela naročito onih po vjerskoj, nacionalnoj i partiskoj pripadnosti”, kazali su u CKM-u prikazujući svoj projekat, prenosi rtcg.me.

Sve bi bilo u redu da se Romi svakodnevno ne suočavaju sa preprekama i diskriminacijom, a uprkos svemu uspjeli su da sačuvaju svoj jezik, nošnju i neke od običaja koje i danas njeguju.

Danas nošnja nije više originalna, jer su tokom vjekovnih migracija usvojili neke elemente drugih društvenih zajednica.

Cvijeće i crvena boja obilježja su tradicionalne odjeće Roma širom istoka, od Indije i Irana pa sve do Balkana. Crvena je značajna boja koja je vidljiva u obredima vjenčanja, ali nije simbol ljubavi, kao što se to govori u poetskim opisima Roma, već je simbol pojedinačne žrtve za kolektivno blagostanje.

Romska tradicionalna nošnja muslimanskih Roma su dimije ili šalvare.

Radnici komunalnog preduzeća pošteno zarađuju svoj hljeb i to nije posao koji rade samo Romi. Godine truda da se poveća stepen obrazovanja u toj zajednici i da ih vidimo u učionicama, ministarstvima i ljekarskim mantilima padaju u vodu kada ih, u želji da ih “pomiri sa svima”, neko ukalupi i ne pokaže poštovanje prema njihovoj bogatoj kulturi i istoriji.

Foto: CKM

Idi na VRH
error: Content is protected !!