New York zabranio nošenje oružja na mnogim javnim mjestima

Ovaj zakon usvojen je na vanrednoj zakonodavnoj sjednici, a njegovo donošenje podstakla je prošlosedmična presuda Vrhovnog suda SAD-a kojom su poništeni 100 godina stari restriktivni zakoni o nošenju oružja u New Yorku

Američka savezna država New York donijela je zakon kojim se zabranjuje nošenje oružja na mnogim javnim mjestima, među njima i Times Squareu, dok će oni koji žele dozvolu za nošenje oružja morati dokazati svoje vještine pucanja i državnim službenicima na pregled dati profile na društvenim mrežama.

Ovaj zakon usvojen je na vanrednoj zakonodavnoj sjednici, a njegovo donošenje podstakla je prošlosedmična presuda Vrhovnog suda SAD-a kojom su poništeni 100 godina stari restriktivni zakoni o nošenju oružja u New Yorku.

Većina konzervativnih sudija Vrhovnog suda po prvi je put o istoriji presudila da Ustav SAD-a garantuje pravo na nošenje oružja u javnosti radi samoodbrane.

Demokratske vođe New Yorka osudile su presudu Vrhovnog suda, jer smatraju da će zbog više vlasnika oružja biti i više oružanog nasilja.

Priznaju da moraju olabaviti uslove za davanje dozvola kako bi ispoštovali presudu, ali će u ime javne bezbjednosti nastojati da zadrže što više ograničenja.

Neka od tih ograničenja će biti predmet sudskih tužbi.

Vrhovni sud je odlučio da su, zbog uslova za dozvolu koji su u New Yorku na snazi od 1911. godine, državni službenici imali previše mogućnosti za odbijanje davanja dozvole.

Demokratska guvernerka savezne države New York Kathy Hochul sazvala je vanrednu sjednicu i kazala da su dosadašnji zakoni o držanju oružja u New Yorku rezultirali time da taj grad ima petu najnižu stopu smrtnosti od vatrenog oružja od 50 saveznih država.

“Naša savezna država nastaviže da štiti građane New Yorka, uprkos presudi Vrhovnog suda“, kazala je tokom konferencije u glavnom gradu Albanyju, dok su zakonodavci raspravljali o zakonu.

“Oni možda misle da mogu promijeniti naše živote jednim potezom pera, ali i mi imamo pera“, dodala je, prenosi Al Jazeera.

Foto: YouTube/Printscreen

Idi na VRH
error: Content is protected !!