Beograd bi da vrati Božovića, Abazović očekuje novog ambasadora Srbije

Božović je krajem novembra 2020. proglašen za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru, nakon što je Podgoričku skupštinu nazvao “oslobođenjem” i “slobodnom voljom” crnogorskog naroda

Premijer Dritan Abazović rekao je juče da očekuje da Crna Gora i Srbija imenuju nove ambasadore, uprkos očekivanjima zvaničnog Beograda da se, prema nezvaničnim informacijama, u Podgoricu vrati Vladimir Božović, pišu “Vijesti”.

”Ono što smo razgovarali jeste da mi treba da imamo ambasadore u Beogradu i Podgorici. Očekujem da imamo nove ambasadore u Podgorici i Beogradu”, rekao je Abazović u Beogradu na konferenciji za novinare sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, odgovarajući na pitanje “Vijesti”. Novinar “Vijesti” pitao je da li bi Vlada bila spremna da poništi odluku o proglašenju ambasadora Srbije Vladimira Božovića personom non-grata ako bi Srbija nastavila da insistira da on bude ambasador.

Božović je krajem novembra 2020. proglašen za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru, nakon što je Podgoričku skupštinu nazvao “oslobođenjem” i “slobodnom voljom” crnogorskog naroda.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Brnabićeva i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić očekuju da se Božović vrati na mjesto ambasadora u Podgorici i da postoji spremnost da njegov mandat bude skraćen.

Brnabićeva je juče kazala da očekuje s velikim nestrpljenjem da predsjednik Srbije dočeka novog ambasadora Crne Gore.

Poručila je da je Srbija spremna da otvori eru mnogo bližih ekonomskih i političkih odnosa i da su ona i Abazović definisali pitanja koja mogu brzo da rješavaju, a koja mogu odmah da utiču na poboljšanje privrednih odnosa.

Podsjetila je da 12 godina između Crne Gore i Srbije ne postoji platni promet i da se obavlja preko posredničkih stranih banaka.

”Preuzeću da već, koliko danas, ja i ministar (Siniša) Mali razgovaramo o tome s guvernerkom Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovankom Tabaković”, najavila je Brnabićeva.

Abazović je kazao da je neprirodno da dvije ovako bliske zemlje imaju šum u komunikacijama i ukazao da je u Beogradu počeo novi ciklus.

”To znači da smo spremni da svakom otvorenom pitanju pristupimo odgovorno i zatvaramo ih u korist građana Srbije i Crne Gore”, rekao je Abazović.

Poručio je da Srbija u Crnoj Gori ima velikog prijatelja.

”Došao je momenat da se zapadni Balkan tretira na drugi način. Relacije u regionu moraju da budu mnogo bolje i tome svi treba da damo doprinos. A naša Vlada će dati doprinos da se ukupni odnosi relaksiraju. Prošlost ne možemo da promijenimo, jedino što možemo je budućnost”, kazao je premijer Crne Gore.

Foto: GOV.ME

Idi na VRH
error: Content is protected !!