BBC: „Pobjeda Ukrajine na strateškom Zmijskom ostrvu imaće posljedice po cijeli svijet” (VIDEO)

Rusko Ministarstvo odbrane opisalo je odluku o povlačenju s isturenog položaja kao “gestu dobre volje” koji treba da pokaže da Moskva ne ometa napore Ujedinjenih nacija za otvaranje humanitarnog koridora koji omogućava otpremanje žitarica iz ukrajinskih luka. Ukrajina je, s druge strane, objavila da su izbacili ruske snage s ostrva nakon snažnog artiljerijskog udara i napada tokom noći

Ruske snage objavile su u četvrtak da su napustile stratešku poziciju u Crnom moru, Zmijsko ostrvo, objavio je Reuters.

Rusko Ministarstvo odbrane opisalo je odluku o povlačenju s isturenog položaja kao “gestu dobre volje” koji treba da pokaže da Moskva ne ometa napore Ujedinjenih nacija za otvaranje humanitarnog koridora koji omogućava otpremanje žitarica iz ukrajinskih luka. Ukrajina je, s druge strane, objavila da su izbacili ruske snage s ostrva nakon snažnog artiljerijskog udara i napada tokom noći. Objavili su i sliku na kojoj se vidi dim na ostvrvu, ali nijedna agencija zasad nije mogla da potvrdi vjerodostojnost fotografije.

Ruski izvori navode da Kijev, nakon ove odluke, više neće moći da optužuje Rusiju za prijeteću krizu hrane. “Sada je na ukrajinskoj strani, koja i dalje nije crnomorsku obalu očistila od mina, uključujući i vode luka”, rekao je službeni predstavnik Ministarstva odbrane, general pukovnik Igor Konašenkov.

Ruska mornarica se prije nekoliko sedmica povukla na 100 kilometara od ukrajinske obale jer je Kijev dobio moćne protivbrodske rakete. Nakon toga je stigla vijest da je potopljen ruski brod koji je trebao jedinicama na ostrvu da obnovi zalihe. Nije isključeno da je do povlačenja, možda ubrzanog ukrajinskim napadom, došlo jer su ruske trupe ostale bez sredstava za odbranu i život.

Ukrajina je sada presjekla rusku pomorsku liniju Krim – Zmijsko ostrvo koja je kontrolisala bilo kakav pomorski promet od i prema ukrajinskim lukama na obali Crnog mora, među kojima je najveća Odesa, čime se otvara mogućnost za uspostavljanje izvoza žitarica.

Prijetnja nije nestala jer je Rusija na Krimu razmjestila raketne sisteme koji mogu potapati brodove. Ali, vjerovatno je da nakon ove promjene kontrole Rusija više neće biti u poziciji da traži da joj se omogući kontrola brodova koji ulaze u ukrajinske luke, a to otvara mogućnost da ih potapaju.

MITSKI STATUS U RATU

Već na samom početku ruske invazije na Ukrajinu Zmijsko ostrvo je dobio važan, skoro pa mitski status u ratu. Ovaj neimpresivni, stjenoviti komad tla u Crnom moru postao je bojno polje od strateške vrijednosti.

Zmijsko ostrvo je veličine kvadratnog kilometra i tu više uopšte nema zmija. Ali ne može se osporiti važnost ostrva za kontrolu zapadnog dijela Crnog mora. BBC sada piše da je povlačenje ruskih trupa sa Zmijskog ostrva velika pobjeda Ukrajine koja bi mogla imati značajne posljedice po cijeli svijet ako Crno more ponovo postane sigurno za izvoz hrane.

Kako je prije mjesec dana objašnjavao ukrajinski vojni stručnjak Oleg Zdanov, u slučaju da su ruske trupe uspjele u osvajanju Zmijskog ostrva i da su tamo postavile svoj dalekometni obrambeni sistem vazdušne obrane, kontrolisale bi more, kopno i vazduh u sjeverozapadnom dijelu Crnog mora i na jugu Ukrajine.

Iz tog razloga je ruski admiralski brod Moskva tamo plovio nekoliko sati nakon početka rata, pozivajući ukrajinske vojnike na ostrvu da se predaju.

„Pozivamo vas da položite oružje i predate se kako bi se izbjeglo krvoproliće i nepotrebne žrtve. U suprotnom slučaju, bićete napadnuti“, kazao je ruski oficir.

RUSKI BRODE, ODJE**!

„Ruski brode, odje**!, bio je sad već legendarni odgovor. Ostrvo je osvojeno, a sedmicama kasnije „Moskva“ je potonula.

Osim toga, Zmijsko ostrvo je samo 45 kilometara daleko od rumunske obale, koja je dio Zapadnog NATO saveza. Stručnjaci su upozoravali da, u slučaju da je Rusija postavila raketni sistem, ne bi bila ugrožena samo Odesa, nego i južni bok NATO-a.

NATO je od početka rata osnažio rumunske granice, a tamo se nalaze belgijske i francuske snage. Međutim, postojali su veliki ekonomski rizici i za Rumuniju. Zmijsko ostrvo se nalazi blizu ušća rijeke Dunav, koja određuje rumunijsku granicu s Ukrajinom.

Ruski vojno-politički analitičar Aleksander Mihajlov je rekao da bi trupe na Zmijskom ostrvu, u slučaju da ga osvoje, mogle biti u poziciji da  kontrolišu saobražaj prema sjeverozapadu Crnog mora i delte Dunava, što je ulaz u jugoistočnu Evropu.

Istorijski, Zmijsko ostrvo je bilo rumunska teritorija dok 1948. nije ustupljeno Sovjetskom Savezu, koji ga je koristio kao radarsku bazu. Ukrajina je preuzela kontrolu nakon pada komunizma i konačno je Međunarodni sud pravde 2009. odredio teritorijalne odrednice, davši Rumunjskoj skoro 80 odsto epikontinentalnog pojasa pored ostrva, a Ukrajina je dobila ostalo.

Zmijsko ostrvo nije samo od strateške koristi, jer je ovaj dio Crnog mora bogat prirodnim bogatstvima, a to znači da je haška odluka i jednoj i drugoj zemlji udijelila rezerve nafte i plina.

Možda izgleda kao mali komad stjenovite obale koji nema naročite vrijednosti, ali vrijednost ovog ostrva je važan faktor u ruskom ratu, piše BBC.

Izvor: „Jutarnji list“

Foto: Printscreen/The Telegraph

Idi na VRH
error: Content is protected !!