U Potočarima će 11. jula biti sahranjeni posmrtni ostaci 49 žrtava, dogodine konferencija u Njujorku, ispred zgrade UN

U sklopu obilježavanja 27. godišnjice genocida ove godine po prvi put će biti održana konferencija “Majkina marama“ u organizaciji Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”. Predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić kaže da konferencijom žele pokazati jačinu majke i borbu za istinu i pravdu od 1995. godine

U Memorijalnom centru Potočari-Srebrenica 11. jula biće sahranjeni posmrtni ostaci 49 identifikovanih žrtava.

To je saopšteno danas na četvrtom sastanku Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, uoči 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima “SZ UN-a“ Srebrenica.

“Sve je spremno za obilježavanje 27. godišnjice genocida. Ove godine program obilježavanja sadrži dosta aktivnosti u odnosu na prethodne dvije. Ove godine će biti organizovan javni prevoz za građane koji žele da prisustvuju dženazi i komemoraciji 11. jula. Kada je u pitanju sigurnosna situacija, imamo informaciju Pododbora za bjezbjednost da će sve proteći u najboljem redu”, rekao je predsjednik Organizacionog odbora Hamdija Fejzić.

Kazao da će posmrtni ostaci sa tabutima iz Visokog do Potočara biti prevezeni 8. jula, prenosi Radioarajevo.ba,

“Prvi dan Kurban-bajrama je 9. jula i iz tog razloga dan ranije će tabuti iz Visokog biti prevezeni za Potočare. Drugi dan pohoda ‘Marša mira 2022’ je Kurban-bajram i bajram-namaz će se klanjati u Liplju. Vjerski namaz će predvoditi muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović. Svi učesnici i oni koji žele mogu klanjati bajram-namaz u Liplju”, kazao je Fejzić.

U sklopu obilježavanja 27. godišnjice genocida ove godine po prvi put će biti održana konferencija “Majkina marama“ u organizaciji Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”.

Predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić kaže da konferencijom žele pokazati jačinu majke i borbu za istinu i pravdu od 1995. godine.

“Prijavilo se blizu pet hiljada važnih žena iz cijelog svijeta, čak ćemo imati učesnice iz Afrike, kao iz Amerike, Austrije i ostalih zemalja. Pokušali smo da spojimo žene koje se bave ljudskim pravima u Haškom tribunalu, žene koje se političarke, istoričarke, glumice itd. Ove godine konferencija se održava u Potočarima, a iduće godine će biti održana u Njujorku, ispred Ujedinjenih nacija”, rekla je Subašić.

Prema njenim riječima, na osnovu evidencije Udruženja, dosad je 580 majki umrlo, a da nisu dočekale da ukopaju jednu kost svojih najmilijih.

Foto: Potočari (Printscreen)

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!