Prvi slučaj majmunskih boginja registrovan u Srbiji

Slučaj je dijagnostički prepoznat i terapijski zbrinut, piše na sajtu “Batuta”

Institut za javno zdravlje “Batut” saopštio je da je u Srbiji registrovan prvi importovan potvrđen slučaj obolijevanja od majmunskih boginja. Slučaj je dijagnostički prepoznat i terapijski zbrinut, piše na sajtu “Batuta”.

Laboratorijska dijagnostika je sprovedena na Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, prenosi portal Nova.rs.

Kako se navodi, teritorijalno nadležni zavod za javno zdravlje izvršio je epidemiološko istraživanje slučaja i sprovedene su sve mjere evidencije, testiranja, prijavljivanja i kontrole daljeg širenja infekcije u skladu sa stručno metodološkim uputstvom.

U skladu sa Međunarodnim zdravstvenim pravilnikom i protokolima, o prvom potvrđenom slučaju obaviještene su međunarodne zdravstvene institucije.

Iz “Batuta” apeluju na građane da, radi očuvanja zdravlja, primjenjuju sve preventive mjere i poštuju preporuke zdravstvenih institucija.

Foto: Ilustracija (Printscreen)

Idi na VRH

PODRZITE FOKUS

Sada svojim donacijama možete podržati rad našeg portala. Pomozite da ostane trajno svjedočanstvo o našim iseljenicima i njihovim aktivnostima

This will close in 20 seconds

error: Content is protected !!