Zelenski pozvao Abazovića da posjeti Kijev

“Predsjednik Abazović je tokom razgovora sa Zelenskim prenio ličnu spremnost da posjeti Kijev i na taj način pruži podršku ukrajinskom narodu, uz konstataciju da će liderima sa Zapadnog Balkana predložiti da zajednički posjete glavni grad Ukrajine i pruže podršku”, dodaje se u saopštenju

Predsjednik Vlade Dritan Abazović razgovarao je danas telefonom sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, koji ga je pozvao da posjeti Kijev.

Abazović je, kako je saopšteno iz kabineta premijera, u razgovoru sa predsjednikom Ukrajine istakao da je Crna Gora osudila agresiju Ruske Federacije na tu zemlju i da od samog početka pruža otvorenu podršku nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine. Naglasio je da se danas evropske vrijednosti slobode i prava na sopstveni izbor brane izvan granica Evropske unije i da Crna Gora stoprocentno podržava odnos EU prema ruskoj invaziji na Ukrajinu.

„Nadamo se da će Ukrajina dobiti status kandidata za ulazak u EU, a Crna Gora kao lider u pregovaračkom procesu spremna je da pruži neophodnu ekspertsku i političku pomoć“, rekao je Abazović.

Premijer je, prenose “Vijesti”, Zelenskog upoznao sa brojem ukrajinskih izbjeglica koji je Crna Gora primila i naveo da se radi o skoro dva odsto populacije.

“Predsjednik Abazović je tokom razgovora sa Zelenskim prenio ličnu spremnost da posjeti Kijev i na taj način pruži podršku ukrajinskom narodu, uz konstataciju da će liderima sa Zapadnog Balkana predložiti da zajednički posjete glavni grad Ukrajine i pruže podršku”, dodaje se u saopštenju.

Zelenski se zahvalio Abazoviću na dosadašnjoj podršci koju Crna Gora pruža Ukrajini, principijelnom stavu Podgorice prema EU i odnosu u Ujedinjenim nacijama.

Upoznao je Abazovića sa trenutnom situacijom u Ukrajini i izrazio spremnost za produbljenje saradnje i intenziviranje ličnih odnosa sa predsjednikom Vlade.

“U tom smislu, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski uputio je poziv predsjedniku Vlade Crne Gore Abazoviću da u što skorijem periodu posjeti glavni grad Kijev”, zaključuje se u saopštenju.

Foto: GOV.ME

Idi na VRH
error: Content is protected !!