Palestinski izvještaj sugeriše da su Izraelci namjerno ubili novinarku Al Džazire

Objavljujući nalaze, palestinski državni tužilac je rekao da su „vatru jedino otvorili vojnici okupacionih snaga, a namjera im je bila da ubiju”

Palestinska istraga je zaključila da je reporterku Al Džazire Širin Abu Aklu namjerno ubio izraelski vojnik.

Objavljujući nalaze, palestinski državni tužilac je rekao da su „vatru jedino otvorili vojnici okupacionih snaga, a namjera im je bila da ubiju”.

Izraelski ministar odbrane odbacio je izvještaj, nazvavši ga „očiglednom laži”.

Izraelska vojska sprovodi sopstvenu istragu i saopštila je da su palestinski ekstremisti možda ubili Abu Aklu.

Američko-palestinska novinarka, 51-godišnja Širin Abu Akla ubijena je dok je izvještavala o izraelskoj vojnoj operaciji u Dženinu, na okupiranoj Zapadnoj obali, 11. maja.

Al Džazira je saopštila da slučaj prosljeđuje Međunarodnom krivičnom sudu (MKS), kao i dokaze o izraelskom bombardovanju kancelarije televizije kanala u Gazi tokom sukoba s tamošnjim ekstremistima grupama u maju 2021.

MKS ima ovlašćenje da istražuje i krivično goni osumnjičene za ratne zločine koji nisu pred sudovima pojedinih država, iako Izrael ne priznaje njegovu nadležnost.

Palestinske vlasti kažu da su slučaj ubistva već proslijedile.

Očevici tvrde da su smrtonosni hitac ispalile izraelske snage, iako Izrael to poriče.

U izvjeeštaju izraelske strane se navodi da još nije moguće utvrditi izvor pucnjave jer su Palestinci odbili njihov zahtjev da se ispita metak koji je ubio Abu Akla ili da se sprovede zajednička istraga.

Izrael kaže da je identifikovao oružje vojnika iz kojeg je mogao da bude ispaljen hitac, ali da bez analize metka neće biti sigurno utvrđeno da li je on ubio.

Na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak u gradu Ramala na Zapadnoj obali, palestinski generalni tužilac Akram al-Katib rekao je da je metak koji je ubio Abu Aklu bio kalibra 5,56 milimetara sa čeličnom komponentom koju koriste NATO snage.

On je rekao da palestinske vlasti neće predati metak Izraelcima, a neće biti objavljena ni fotografija municije.

Palestinski zvaničnici su ranije rekli da ne vjeruju izraelskim istražiteljima.

Abu Akla, koja je nosila zaštitni prsluk sa natpisom Press, kao i šlem, ubijena je na putu u blizini mjesta gde je došlo do pucnjave između izraelskih snaga i palestinskih ekstremista.

Producent Al Džazire Ali Samudi upucan je u leđa, ali je preživio.

Hatib je rekao da je palestinska istraga utvrdila da je izraelski vojnik pucao direktno u Abu Aklu, pogodivši je u glavu dok je pokušavala da pobjegne.

On je rekao da nije bilo razmjene vatre niti da je neko bacao kamenice na lokaciji gdje se nalazila novinarka, dodajući da je su pucnji ispaljeni iz pravca izraelskih snaga.

Na drvetu pored mjesta gdje je novinarka pogođena, istražitelji su pronašli i grupisane tragove metaka, što sugeriše da je strelac gađao gornje djelove tijela sa namjerom da ubije, dodao je Hatib.

Međutim, izraelski ministar odbrane Beni Ganc odbacio je nalaze Palestinaca.

U ranom izvještaju iz sopstvene istrazi, objavljenom prije vije nedjelje, izraelska vojska je saopštila da je smrtonosni hitac mogao da dođe od „masovne vatre palestinskih naoružanih ljudi” ili vjerovatno od „nekoliko metaka” koje je ispalio vojnik „na teroriste koji su pucali na njegovo vozilo”.

Izraelska vojska je saopštila da su njene snage ušle u Dženin da uhapse „osumnjičene za teroriste” posle talasa smrtonosnih napada Palestinaca na Izraelce, od kojih su dva došla iz okruga Dženin.

Abu Akla je bila jedan od najiskusnijih i nacjenjenijih dopisnika u bliskoistočnom regionu.

Ona je dvije decenije izvještavala o izraelsko-palestinskom sukobu za arapski kanal Al Džazire.

Izvor: BBC na srpskom

Idi na VRH

error: Content is protected !!