Ovo su žrtve krvavog napada u Teksasu: Ludak ubio 19 djece i dvije učiteljice

Moja teta nije uspjela, žrtvovala je sebe štiteći djecu u svojoj učionici. Preklinjem vas da molite za nju i našu porodicu. Njeno ime je Irma Garcia i ona je heroina. Mnogi su je voljeli i mnogima će nedostajati”, napisao je njezin nećak na Twitteru

Ukupan broj žrtava u suludom napadu na osnovnu školu Robb u Uvaldeu u Teksasu popeo se na 21, a ubijeno je 19 učenika i dvoje učitelja, piše Daily Mail.

Jedna od ubijenih učiteljica je Eva Mireles (44), a druga je Irma Garcia (46), majka četvoro djece i zaposlena u školi već 23 godine.

Salvador Ramos

Obje su bile učiteljice četvrtim razredima i, kako se čini, bile bliske prijateljice.

Ubijena djeca bila su u dobi između sedam i 11 godina. Članovi porodica nekih od njih potvrdili su njihova imena. Život su tako izgubili 10-godišnji Xavier Lopez, Eliahana Torres, Makenna Elrod i osmogodišnji Uziyah Garcia.

Među ubijenima je i djevojčica Ellie Garcia.

Amerie Jo Garza

“Moj je nećak žrtva današnje pucnjave u školi”, napisao je Mitch Renfro na Facebooku, potvrdivši smrt Uziyaha Garcia.

“Ludak je ubio osmogodišnjeg dječaka”.

“Uziyah je bio najslađi dječak kojeg sam poznavao”, rekao je njegov djed Manny Renfro za Associated Press i dodao kako to ne govori samo zato što je on njegov unuk.

Makenna Elrod

Među nestalima su Rogelio Torres i Nevaeh Bravo.

Otac 10-godišnje Annabelle Guadalupe Rodriguez rekao je da se i ona još uvijek smatra nestalom.

“Ubio je – užasno i neshvatljivo – 14 učenika i učitelja”, rekao je guverner Greg Abbott ranije na konferenciji za novinare. Broj smrtnih slučajeva kasnije je revidiran na 19 djece i dvije učiteljice, prenosi “Jutarnji list”.

Eliahana Torres

Pucnjava u Uvaldeu bio je najsmrtonosniji takav incident od 2018. kad je u Parklandu na Floridi ubijeno 14 srednjoškolaca i troje odraslih radnika škole i od 2012. godine kad je u školi Sandy Hooku u Connecticutu ubijeno 20 djece i šestoro odraslih.

Ubijena učiteljica Eva Mireles u školi je radila 17 godina.

Ellie Garcia

Njen suprug Ruben Ruiz, bivši detektiv i član SWAT tima koji trenutno služi kao policajac u okrugu škole, održavao je redovne vježbe za slučaj pucnjave u školi, a posljednja takva vježba održana je krajem marta.

Irma Garcia, bila je majka četvoro djece: Cristiana, koji upravo završava obuku za marinca; Josea, koji pohađa Univerzitet Texas State; Lyliane, učenice druge godine srednje škole i Alysandre, učenice 7. razreda.

“Moja teta nije uspjela, žrtvovala je sebe štiteći djecu u svojoj učionici. Preklinjem vas da molite za nju i našu porodicu. Njeno ime je Irma Garcia i ona je heroina. Mnogi su je voljeli i mnogima će nedostajati”, napisao je njezin nećak na Twitteru.

Eva Mireles

Lydia Martinez Delgado rekla je da je njena nećakinja ubijena.

“Bijesna sam što se pucnjave nastavljaju, ova djeca su nevina, puške ne bi trebale biti lako dostupne svima. Ovo je moj rodni grad, mala zajednica od manje od 20.000 ljudi”, rekla je Delgado za CNN.

‘Nikad nisam mislila da će se ovo dogoditi voljenim osobama… Sve što možemo učiniti je moliti se za našu zemlju, državu, škole i posebno porodice svih ubijenih”.

Zinna Aguilera, 61-godišnja njigovođa koja živi nedaleko osnovne škole, rekla je da je saznala za pucnjavu kada ju je nazvala prijateljica i pitala je li njena unika unuka ostala kod kuće u utorak.

Irma Garcia

“Tužno je. Nikad ne biste mogli zamisliti da će se ovo dogoditi u Uvaldeu u Teksasu. Živim ovdje 32 godine, išla sam u ovu školu, kao i moje sestre, moja braća, moja unuka, moje kćerke, svi. Ako ste živjeli na ovom području, išli ste u ovu školu”, kaže Aguilera.

Adolfo Cruz, 69-godišnji monter klima uređaja, čeka vijesti o svojoj 10-godišnjoj unuci. Kaže da ne gubi nadu, ali mu nije jasno kako nijedan školski službenik nije uspio da spriječi ubicu da uđe u kampus.

“Gdje su bili zaštitari? Kako je prešao školsku ogradu?”, pita se Cruz.

Xavier Lopez

Adela Martinez i njen suprug Paul Martinez, bivši član gradskog vijeća i bivši vlasnik trgovine namještajem, kažu kako je grad od 16.000 ljudi obavijen tugom.

“Ovdje smo kao velika porodica. Ovako nešto možete očekivati u velikim gradovima poput New Yorka, ali u Uvaldeu? Ako se ovo dogodilo ovdje, sada vjerujem da se to može dogoditi bilo gdje”, rekla je Adela Martinez.

Podsjetimo, naoružani napadač koji je u utorak ubio najmanje 19 učenika i dvoje učitelja u osnovnoj školi Robb u Uvaldeu u Teksasu identifikovani je kao 18-godišnji Salvador Ramos. Ubica je i sam likvidiran nakon razmjene vatre s policajcima.

Uziyah Garcia

Ramos je živio u Uvaldeu, gradiću oko 130 kilometara udaljenom od San Antonija, gdje je pohađao i srednju školu.

Napadač je prije napada na društvenim mrežama podijelio fotografije oružja, a račun Salvadora Ramosa je uklonjen ubrzo nakon što je guverner Greg Abbott potvrdio njegov identitet.

Foto: Twitter/Facebook

Idi na VRH
error: Content is protected !!