SAD: Pozdravljamo hrabrost specijalnog tužioca u Crnoj Gori, konkretni rezultati ključni

“Korupcija i organizovani kriminal imaju duboko destabilizirajuću ulogu u Crnoj Gori, nanoseći štetu ekonomiji, obeshrabrujući investicije, okrnjujući demokratiju i usporavajući proces pristupanja Evropskoj uniji. Ključno je da Crna Gora pokaže konkretne rezultate u toj oblasti, što znači ne samo hapšenja, već i uspješno procesuiranje slučajeva na visokom nivou”, poručio je portparol Stejt departmenta

Sjedinjene Američke Države (SAD) pozdravile su “hrabrost i riješenost glavnog specijalnog tužioca u Crnoj Gori Vladimira Novovića i zvaničnika sličnih njemu u tužilaštvu i organima za sprovođenje zakona” koji, kako se navodi u reakciji Stejt departmenta za Glas Amerike, rade na iskorijevanju endemske korupcije i pozivanju javnih zvaničnika na odgovornost.

U odgovoru na upit Glasa Amerike da prokomentariše nedavno hapšenje predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića i bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neimenovani portparol Stejt departmenta je rekao da SAD ne mogu direktno da komentarišu specifične slučajeve, ali da je ključno da Crna Gora pokaže konkretne rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Korupcija i organizovani kriminal imaju duboko destabilizirajuću ulogu u Crnoj Gori, nanoseći štetu ekonomiji, obeshrabrujući investicije, okrnjujući demokratiju i usporavajući proces pristupanja Evropskoj uniji. Ključno je da Crna Gora pokaže konkretne rezultate u toj oblasti, što znači ne samo hapšenja, već i uspješno procesuiranje slučajeva na visokom nivou”, poručio je portparol Stejt departmenta.

Takođe je naveo da će “jaki, dobro obrazloženi slučajevi, koji rezultiraju osudama, poboljšati povjerenje javnosti u institucije, tako što će jasno pokazati da nema nekažnjivosti i da niko nije iznad zakona”.

Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić uhapšen je u ponedjeljak po nalogu Glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, zbog sumnje u stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja.

Sredinom aprila uhapšena je bivša dugogodišnja predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica zbog sumnje da je počinila krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i protivzakoniti uticaj.

Foto: YouTube/Printscreen

Idi na VRH
error: Content is protected !!