Nova.rs otkriva detalje sukoba u porodici Zukorlić oko Univerziteta u Novom Pazaru: Muftijina supruga i brat na suprostavljenim stranama

Predsjednica Univerziteta Elma Elfić Zukorlić, druga žena preminulog muftije Muamera efendije Zukorlića, angažovala je privatno profesionalno obezbjeđenje koje je trebalo da obezbjeđuje zgradu Internacionalnog univerziteta, ali je nakon sinoćnjeg incidenta koji se dogodio ispred ovog univerziteta kontrolu nad ovom zgradom ipak preuzelo obezbjeđnje “Berk“, koje vodi Muhamed Zukorlić, a koje obezbeđuje vakufe Islamske zajednice u Srbiji

Nakon incidenta koji se sinoć dogodio ispred Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, građani tog grada i dalje su u šoku. Naime, novopazarski portali juče su izvijestili da je došlo do sukoba između pripadnika obezbjeđenja u zgradi Internacionalnog univerziteta i još nekoliko lica, te da je navodno neko fizičkom silom htio da preuzme kontrolu nad zgradom Univerziteta.

Portal Nova.rs otkriva pozadinu i detalje pomenutih događaja.

Muamer Zukorlić i Elma Elfić Zukorlić (Foto: Instagram)

Islamska zajednica u Srbiji donijela je odluku u kojoj se kaže da svi vakufi ( institucije i prostori ) koji pripadaju ovoj zajednici moraju da imaju obezbjeđenje koje angažuje ova zajednica, a u većini slučajeva vodi ga Muhamed Zukorlić, brat preminulog muftije.

Predsjednica Univerziteta Elma Elfić Zukorlić, druga žena preminulog muftije Muamera efendije Zukorlića, angažovala je privatno profesionalno obezbjeđenje koje je trebalo da obezbjeđuje zgradu Internacionalnog univerziteta, ali je nakon sinoćnjeg incidenta koji se dogodio ispred ovog univerziteta kontrolu nad ovom zgradom ipak preuzelo obezbjeđnje “Berk“, koje vodi Muhamed Zukorlić, a koje obezbeđuje vakufe Islamske zajednice u Srbiji.

Incident se dogodio sinoć oko 21h, kada je na dežurstvo došlo obezbjeđenje Islamske zajednice i privatno obezbjeđenje koje je angažovano od predsednice Elme Elfić Zukorlić.

Kako je za Nova.rs sinoć saopšteno iz informativne službe Internacionalnog univerziteta, Islamska zajednica, odnosno njeno obezbeđenje kojim rukovodi Muhaned Zukorlić nisu imali nikakav profesionalni ugovor o obezbjeđivanju ove institucije, a obezbjeđenje koje je angažovala predsednica univerziteta Elma Elfić Zukorlić ima profesionalni ugovor.

Kako su rekli, tokom sukoba ova dva obezbjeđenja u portirnici Univerziteta zaključao se Muhamed Zukorlić, ali ju je nakon inicijative Islamske zajednice napustio. Nakon toga je dogovoreno da oni sinoć obezbjeđuju univerzitet, te da će se danas raspravljati o tome ko će u budućnosti raditi taj posao.

Elma Elfić Zukorlić rekla je sinoć medijima da su sve odluke o angažovanju profesionalnog obezbjeđenja donijete od organa Uprave Univerziteta, te da je to prvi put da ta visokoobrazovna ustanova potpisuje ugovor o angažovanju sa profesionalnim obezbjeđenjem što, navodi, ranijih godina nije bio slučaj.

”Izražavam duboko žaljenje što je večeras izostao profesionalizam i objektivnost i upućujem apel i molbu nadležnim organima da zaštite autonomnost Univerziteta od bilo kakvih političkih uticaja”, poručila je sinoć nakon incidenta predsednica Elma Elfić Zukorlić.

Sa druge strane, Muhamed Zukorlić je rekao u izjavi za medije da oni neće dozvoliti da osobe bez legitimiteta angažuju bilo kakva obezbjeđenja i donose odluke o njima:

“Mi koji smo branili vakufe nećemo dozvoliti da nelegitimne osobe dovode obezbjeđenja iz Beograda ili bilo odakle sa strane bez znanja prvog čovjeka, rektora Univerzteta. Nastavićemo da branimo i da živimo za vakufe iako njegovog vakifa, odnosno mog brata Muamera Zukorlić nema, i to ćemo činiti još jače nego što smo to činili kada je bio živ”, rekao je Muhamed Zukorlić, direktor obezbjeđenja “Berk”.

On je sinoć takođe rekao da Elma Elfić Zukorlić ne vrši funkciju predsjednika Univerziteta, s obzirom na to da je njena funkcija zamrznuta jer Elfić Zukorlić obavlja funkciju u Ministarstvu prosvjete Republike Srbije.

Sead Bećirović, rektor Internacionalnog univerziteta, rekao je sinoć da oni kao uprava ove visokoobrazovne institucije nisu angažovali nikakvo privatno obezbjeđenje, jer godinama unazad sarađuju sa obezbjeđnjem “Berk” i da nije imalo potrebe da se anagužuje neko drugo obezbjeđenje.

Elma Elfić Zukorlić smatra da je njen kolega Sead pod pritiskom dao ovu izjavu, jer je, po njenim riječima, upravo on potpisao odluku o imenovanju novog obezbjeđenja i istakao da danima trpi pritiske što se, kaže, može proveriti u zapisniku sa sjednice Univerziteta.

Jutros se povodom dešavanja na ovom fakultetu oglasio i Usame Zukorlić koji je rekao da je Internacionalni univerzitet jedan od najvažnijih vakufa preminulog akademika muftije Muamera Zukorlića i naglasio da je njegov otac upravo u njemu i preminuo.

Usame kaže da je samo jedan amanet rahmetli muftije na toj ustanovi i da je to pisani testament odnosno statut – poštovanje Statuta univerziteta, dokumenta koji je lično pisao rahmetli akademik.

“Zato mi, i kao naslednici muftijini i kao pripadnici Islamske zajednice, ćemo se pobrinuti da se čuva taj amanet”, rekao je Usame i naglasio da se na toj ustanovi nijedna odluka više neće donositi mimo zakona i propisanih pravila, kao i da će prsti politika koje su se borile protiv Muftije i Univerziteta ostati daleko od te ustanove.

Glavna fotografija: Internacionalni univerzitet Novi Pazar (Foto: IUNP)

Idi na VRH
error: Content is protected !!