Zloglasni plaćenici prvi put snimljeni u akciji: Idu od kuće do kuće, sve oko njih je uništeno (VIDEO)

Snimak se pojavio kada su britanske obavještajne službe danas objavile da se ruske snage “bore s probijanjem odbrane i jačanjem zamaha” u borbi za Donbas, čiji se ishod smatra ključnim za cjelokupni rat

Plaćenici Wagner grupe navodno su prvi put snimljeni kako se bore u Ukrajini dok ruski vojnici idu od kuće do kuće u krvavoj bitci za kontrolu nad Donbasom.

Snimci dronom iz grada Popansa, na istoku Ukrajine, prikazuju odred Rusa koji je uključen u intenzivne ulične borbe s ukrajinskim braniteljima i kako im upadaju u kuću i bacaju granate prije nego što su ih prisilili na predaju.

Vojnici su plaćenici iz Wagner grupe, za koje se smatra da su odgovorni za niz zločina u sukobima od Južne Amerike do Bliskog istoka.

Snimak se pojavio kada su britanske obavještajne službe danas objavile da se ruske snage “bore s probijanjem odbrane i jačanjem zamaha” u borbi za Donbas, čiji se ishod smatra ključnim za cjelokupni rat.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da, uprkos tim neuspjesima, ruski zapovjednici izgledaju spremni da pokušaju da zauzmu gradove Severodonjeck i Kramatorsk, sjeverno, odnosno zapadno od Popanse, koristeći snage nagomilane u tom području.

“Zauzimanje ovih lokacija učvrstilo bi rusku vojnu kontrolu nad sjeveroistočnim Donbasom i pružilo polaznu tačku za njihove napore da odsijeku ukrajinske snage u regiji’, saopštilo je jutros britansko ministarstvo odbrane, prenosi “Jutarnji list”.

Snimak Wagnerovih plaćenika prvi put se pojavio na Telegram kanalu “Pukovnika Cassada”, proruskog blogera Borisa Rožina koji živi na Krimu i redovno objavljuje snimke.

Snimak je pregledao Rob Lee, cijenjeni analitičar iz odjeljenja za ratne studije King’s Collegea, koji je potvrdio Rožinovu tvrdnju da su trupe iz Wagnera.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!