Farmer u Gazi pronašao statuu staru 4.500 godina (VIDEO)

Statua Anat, jednog od najpoznatijih kanaanskih božanstava, sada je izložena u Qasr al-Bashi, istorijskoj zgradi koja služi kao jedan od rijetkih muzeja u Gazi. “Slučajno sam je pronašao, bila je blatnjava pa sam je oprao vodom”, dodao je farmer

Farmer je u Gazi pronašao statuu za koju palestinski arheolozi kažu da je riječ o glavi kanaanske boginje Anat, koja je stara 4.500 godina.

Do otkrića je došao farmer koji je kopao svoje zemljište na jugu Pojasa Gaze. Neki stanovnici Gaze na društvenim mrežama komentarišu ovo otkriće povezujući boginju i rat. Poznato je da već godinama traju sukobi između Izraela i militantnih grupa u Gazi koja je pod kontrolom Hamasa.

Međutim, otkriće statue napravljene od krečnjaka je podsjetnik na to da je Pojas Gaze nekada bio dio važnog trgovačkog puta za drevne civilizacije te da je nekada bio kaanansko naselje.

Glava je visoka 22 cm i jasno pokazuje lice boginje koja nosi zmijsku krunu.

“Shvatio sam da se radi o dragocjenoj stvari, no nisam znao da ima tako veliku arheološku vrijednost. Zahvaljujemo se Bogu i ponosni smo što je ostala na našoj zemlji u Palestini još od kanaanskih vremena”, rekao je farmer.

Statua Anat, jednog od najpoznatijih kanaanskih božanstava, sada je izložena u Qasr al-Bashi, istorijskoj zgradi koja služi kao jedan od rijetkih muzeja u Gazi.

“Slučajno sam je pronašao, bila je blatnjava pa sam je oprao vodom”, dodao je farmer.

Jamal Abu Rida iz ministarstva za turizam i antikvitete je rekao da je statua “otporna na vrijeme” i da je pažljivo analizirana. On je kazao da ona ima i političku poentu.

“Ovakva otkrića dokazuju da Palestina ima civilizaciju i istoriji i da niko ne može poreći ili je krivotvoriti. Ovo je palestinski narod i njegova drevna kanaanska civilizacija”, istakao je Abu Rida.

Ali, nisu svi arheološki nalazi u Gazi dobro primljeni i cijenjeni, niti su ovako dobro prošli, piše rtcg.me.

Islamistička militantna grupa Hamas je ranije optuživana za uništavanje velikog utvrđenog kanaanskog grada Tell al-Sakana kako bi napravila mjesta za stanovanje i vojne baze južno od gusto naseljenog grada Gaze.

Drevnu bronzanu statuu grčkog boga Apolona pronašao je ribar 2013. godine, ali ona je kasnije misteriozno nestala.

Međutim, Hamas je ove godine ponovo otvorio ostatke vizantijske crkve iz petog vijeka nakon što su strani donatori pomogli u finansiranju višegodišnje restauracije.

Radovi su obustavljeni na gradilištu u sjevernom dijelu Gaze kada je pronađena 31 grobnica iz rimskog doba.

Takva drevna mjesta bi potencijalno mogla privući tursite, ali u Gazi praktično nema turizma. Izrael i Egipat strogo ograničavaju ulazak i izlazak ljudi iz osiromašene obalne enklave u kojoj živi oko 2,3 miliona Palestinaca, a kao razlog navode “zabrinutost za sigurnost”.

Foto: YouTube/Printscreen

 

Idi na VRH

PODRZITE FOKUS

Sada svojim donacijama možete podržati rad našeg portala. Pomozite da ostane trajno svjedočanstvo o našim iseljenicima i njihovim aktivnostima

This will close in 20 seconds

error: Content is protected !!