Ruski vojnik iz kuće u Ukrajini ukrao bežične slušalice: Sad odaje položaje jer ga prate preko aplikacije Find My AirPods

Dok su se ruske trupe ovog mjeseca povlačile iz Kijeva, Semenets je ušao u trag svojim slušalicama dok su Rusi prelazili granicu s Bjelorusijom, da bi na kraju završili u blizini grada Gomelja. Prošle sedmice njegovi AirPodsi su stigli do Belgoroda, grada u Rusiji gdje predsjednik Vladimir Putin okuplja svoje trupe za napad na Donbas

Jedan Ukrajinac uspio je da prati preraspoređivanje ruskih vojnih snaga na istok zemlje zahvaljujući bežičnim slušalicama koje su ukradene iz njegove kuće u blizini Kijeva, piše The Times.

Vitalij Semenets upotrijebio je aplikaciju “Pronađi moj” (Find My) dostupnu na Apple proizvodima kako bi putem Bluetootha pratio kretanje ukradenih AirPodsa.

Bežične slušalice su ukradene iz Hostomela, 20-ak km od Kijeva, na početku invazije kada su ruske snage pokušavale zauzeti glavni grad.

Dok su se ruske trupe ovog mjeseca povlačile iz Kijeva, Semenets je ušao u trag svojim slušalicama dok su Rusi prelazili granicu s Bjelorusijom, da bi na kraju završili u blizini grada Gomelja.

Prošle sedmice njegovi AirPodsi su stigli do Belgoroda, grada u Rusiji gdje predsjednik Vladimir Putin okuplja svoje trupe za napad na Donbas.

Semenets je objavio najnovije podatke o kretanju svojih AirPodsa na svojoj Instagram stranici, iako nije baš vjerovatno da će ih ikad više dobiti natrag. Aplikacija “Find my” može pratiti uređaje ako su povezani s internetom ili ako se dovoljno približe drugim uređajima za povezivanje preko Bluetootha.

“Zahvaljujući tehnologiji, znam gdje su moji AirPodsi sada. Ukrali su ga ruski borci iz moje kuće u Hostomelu”, rekao je, prenosi “Jutarni list.

Bilo je puno izvještaja o ruskim vojnicima koji pljačkaju vrijednu robu iz ukrajinskih domova, što je, kako su stručnjaci rekli, znak neorganizovanosti i nedostatka discipline ruskih snaga.

Fotografije nadzornih kamera koje su se pojavile ovog mjeseca prikazuju ruske vojnike u poštanskoj kancelariji u Bjelorusiji kako pakuju mašine za veš, prenosna računala i električne skutere kako bi ih poslali svojim porodicama u Moskvu, Omsk, Uljanovsk i Novosibirsk. Šesnaest ruskih vojnika je navodno poslalo oko dvije tone robe.

U pozivu koji je presrela i objavila Služba bezbjednosti Ukrajine, jedan ruski vojnik dobio je “popis za kupovinu” od rođaka koji je zaželio laptop, petike i odjeću. U drugom slučaju, objavljeno je da je jedan vojnik ubijen u Irpinu nakon što je svoj pancir od kevlara zamijenio za prensno računalo Macbook.

Foto: Instagram

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!