Bijelo Polje proslavilo Dan opštine: Treći januar proslavljamo kao herojski čin protiv brutalne fašističke agresije

Za taj dan, za slobodu i za bolje sjutra svoje živote dali su naši preci, učesnici Narodnooslobodilačke borbe, prkoseći tako fašističkom okupatoru i stvarajući put za pokoljenja koja dolaze, rekao je predsjednik Opštine Petar Smolović

Foto: Opština Bijelo Polje

Treći januar sve sjeća na hrabre borce Sedme crnogorske omladinske brigade koji su na današnji dan, prije 75 godina, oslobodili Bijelo Polje od fašističke okupacije. Bio je to dan koji je označio slobodu, kazao je predsjednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović.

On je na svečanoj sjednici povodom Dana opštine, kazao da “Treći januar Bjelopoljkama i Bjelopoljcima nije dan koji je poklonjen ili darovan”.

“Za taj dan, za slobodu i za bolje sjutra svoje živote dali su naši preci, učesnici Narodnooslobodilačke borbe, prkoseći tako fašističkom okupatoru i stvarajući put za pokoljenja koja dolaze”, rekao je Smolović.

Foto: Opština Bijelo Polje

Predsjednik Skupštine opštine Abaz Dizdarević rekao je da su “Bijelo Polje i Crna Gora u potpunosti uložili sebe, svoju egzistenciju i ljudski potencijal s ciljem da pomognu uništavanje fašizma”.

“Naša država je platila veliku cijenu žrtvovanja za slobodu. Današnji datum, 3. januar, proslavljamo kao herojski čin protiv brutalne fašističke agresije. Želim da danas iskažemo duboki pijetet i zahvalimo svakom čovjeku koji je učestvovao u borbi koja je prijetila cjelokupnom opstanku ljudi na planeti. Zadatak nam je da uvijek čuvamo istinu o ovim svijetlim, nesebičnim primjerima žrtvovanja, da budemo na braniku ideala mira i slobode za koje su se oni, ne misleći o sebi samima, hrabro borili“, kazao je Dizdarević.

Smolović je podsjetio na dostignuća Opštine u 2019.

Foto: Opština Bijelo Polje

“Stabilnost i razvoj su ključne riječi kojima se vlast u Bijelom Polju rukovodila u periodu između dva praznika. Kada kažem stabilnost, mislim na finansijsku u opštinskoj kasi, gdje smo uspjeli da izmirimo sve obaveze iznutra i spolja, prema zaposlenima, državi i dobavljačima. Kroz domaćinski odnos u kontinuitetu, uspjeli smo da stabilizujemo opštinske finansije”,  rekao je on.

Smolović je kazao da je, kada govorimo o razvoju, Bijelo Polje napravilo veliki iskorak u infrastrukturnim projektima. 

“Valorizacija planine Bjelasice i Đalovića pećine projekti su od državnog značaja, koji će, uvjeren sam, u potpunosti promijeniti sliku grada. Stavljanjem u funkciju ova dva projekata naš grad će posjećivati više od 100 hiljada turista na godišnjem nivou, čime će se stvoriti uslovi za dalji razvoj svih privrednih grana i otvaranja novih radnih mjesta”, rekao je Smolović.

Foto: Opština Bijelo Polje

On je kazao da budžet za 2020. godinu u iznosu 15.650.000 eura ima razvojnu, socijalnu i sanacionu komponentu i da će u ovoj godini će u više od 135 projekata biti uloženo rekordnih 62 miliona eura.

Poznatom humanisti i privredniku Hajrizu Brčvaku i kompaniji “Bemax” iz Podgorice uručene su nagrade “3. januar”. 

Povodom Dana oslobođenja Bijelog Polja, delegacije Opštine, UBNOR-a i antifaštisa, OBNOR-a Bijelog Polja, Prijepolja, Berana i Pljevalja, kao i političkih partija, DPS-a, Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata, SNP-a, SDP-a i Ujedinjene demokratske akcije položile su cvijeće na Spomenik palim borcima. 

U svečanom programu nastupili su Gradski hor Bijelog Polja i Slobodan Kovačević.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!