Dijaspora u prošlosti i sadašnjosti (108): Dijaspora Crne Gore – pregled po zemljama (Republika Turska)

U Istanbulu je u martu 2013. formirano udruženje crnogorskih iseljenika pod nazivom „Udruženje socijalne solidarnosti i kulture iseljenika Jugoslavija – Crna Gora“, koje je u međuvremenu preimenovano u Udruženje „Montenegro – Karadag“

Prema nezvaničnim procjenama, u Turskoj živi između 80.000 i 100.000 pripadnika crnogorske dijaspore. Naša dijaspora u Turskoj uglavnom potiče iz sjevernog dijela Crne Gore – Kolašina, Rožaja, Berana, Bijelog Polja, Pljevalja, ali i iz Nikšića, Podgorice, Bara i Ulcinja. Danas oni žive u Istanbulu, Izmiru, Bursi, Adani, a jedan broj njih i na egejskoj obali.

Proslava tridesetogodišnjice postojanja Udruženja „Bosna-Sandžak”, 2019, na skupu ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković, ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić i ambasadorCrne Gore u R. Turskoj Periša Kastratović

Kontakti ovog dijela dijaspore sa Crnom Gorom su u posljednjoj deceniji intenzivni, počivaju, prije svega, na rođačkim i familijarnim vezama koje su se održavale i ostale jake uprkos činjenici da su se iseljavanja iz Crne Gore odvijala u kontinuitetu tokom većeg dijela XX vijeka. Veze i saradnja su naročito intenzivirane od otvaranja naše ambasade u ovoj zemlji, a nešto kasnije i osnivanja Uprave za dijasporu.

Direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović u posjeti Udruženju „Montenegro-Karadag” u Istanbulu

Prema evidenciji Uprave za dijasporu u Turskoj funkcioniše veći broj udruženja koja okupljaju dijasporu porijeklom iz naše zemlje, i to: Montenegro Karadag Istanbul, Udruženje Turska „Bosna Sandžak“ u Istanbulu, „Bosna Sandžak“ u Izmiru, Udruženje iseljenika iz Crne Gore u Adani, „Bosna Sandžak“ na azijskoj strani Istanbula, Moderne Sandžaklije Istanbul, Udruženje Sandžak obrazovanje, Alibeykoy Sandžak i Sivas Bosna Sandžak.

Sa susreta Crnogorskih iseljenika iz R. Turske sa predstavnicima Uprave za dijasporu

U Istanbulu je u martu 2013. formirano udruženje crnogorskih iseljenika pod nazivom „Udruženje socijalne solidarnosti i kulture iseljenika Jugoslavija – Crna Gora“, koje je u međuvremenu preimenovano u Udruženje „Montenegro – Karadag“.

Sa promocije u Kulturnom domu „Ali Riza”, Kirkareli, 2018. godine

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je, tokom boravka u Istanbulu aprila 2015, kada je učestvovao na ceremoniji obilježavanja stogodišnjice Galipoljske bitke, imao susret sa predstavnicima i članovima „Udruženja socijalne solidarnosti i kulture iseljenika Jugoslavija – Crna Gora“ i „Bosna Sandžak“ iz Istanbula.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković sa gradonačelnikom Kirkarelija Mehmetom Kesimogluom

Od obnove nezavisnosti realizovane su i brojne druge posjete i susreti crnogorskih zvaničnika sa predstavnicima naše dijaspore u Turskoj.

Naša dijaspora u Turskoj je realizovala u proteklom periodu brojne projekte koji imaju za cilj jačanje veza i saradnje sa matičnom zemljom, kao i učenje i njegovanje jezika koji mlađa generacija slabo poznaje.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković sa gradonačelnikom Kirkarelija Mehmetom Kesimogluom

Na lokalnom nivou posredstvom naše dijaspore potpisano je više protokola o saradnji pa tako Opština Bar ima potpisane protokole o bratimljenju sa Bornovom, Kadikojem i Kučukujem; Nikšić sa Opštinom Osmani; Berane sa gradskom opštinom Adane – Karaisali; opština Bijelo Polje sa Burhanije; Rožaje sa opštinama Kutahja i Kirklareli; Ulcinj sa Opštinom Serika; Cetinje i Kotor sa Gazientepom.

Crnogorska soba u Kirklareliju

Uprave za dijasporu u Turskoj funkcioniše veći broj udruženja koja okupljaju dijasporu porijeklom iz naše zemlje, i to: Montenegro Karadag Istanbul, Udruženje Turska „Bosna Sandžak“ u Istanbulu, „Bosna Sandžak“ u Izmiru, Udruženje iseljenika iz Crne Gore u Adani, „Bosna Sandžak“ na azijskoj strani Istanbula, Moderne Sandžaklije Istanbul, Udruženje Sandžak obrazovanje, Alibeykoy Sandžak i Sivas Bosna Sandžak.

Delegacija Kirklarelija u posjeti Upravi za dijasporu

U Istanbulu je u martu 2013. formirano udruženje crnogorskih iseljenika pod nazivom „Udruženje socijalne solidarnosti i kulture iseljenika Jugoslavija – Crna Gora“, koje je u međuvremenu preimenovano u Udruženje „Montenegro – Karadag“.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je, tokom boravka u Istanbulu aprila 2015, kada je čestvovao na ceremoniji obilježavanja stogodišnjice Galipoljske bitke, imao susret sa predstavnicima i članovima „Udruženja socijalne solidarnosti i kulture iseljenika Jugoslavija – Crna Gora“ i „Bosna Sandžak“ iz Istanbula. Od obnove nezavisnosti realizovane su i brojne druge posjete i susreti crnogorskih zvaničnika sa predstavnicima naše dijaspore u Turskoj. Naša dijaspora u Turskoj je realizovala u proteklom periodu brojne projekte koji imaju za cilj jačanje veza i saradnje sa matičnom zemljom, kao i učenje i njegovanje jezika koji mlađa generacija slabo poznaje. Na lokalnom nivou posredstvom naše dijaspore potpisano je više protokola o saradnji pa tako Opština Bar ima potpisane protokole o bratimljenju sa Bornovom, Kadikojem i Kučukujem; Nikšić sa Opštinom Osmani; Berane sa gradskom opštinom Adane – Karaisali; opština Bijelo Polje sa Burhanije; Rožaje sa opštinama Kutahja i Kirklareli; Ulcinj sa Opštinom Serika; Cetinje i Kotor sa Gazientepom.

Predstavnici Odbora za međunarodne odnose i iseljenike sa dijasporom u R. TurskojDijas

U turskom gradu Kirklareli (evropski dio Turske, Trakija), 20. decembra 2017. godine, svečano je otvoren Kulturni dom „Ali Riza”, u okviru kojeg se, pored Bugarske i Grčke sobe, našla i Crnogorska soba, sa svojom muzejskom postavkom koja predstavlja eksponate iz tradicija naroda koji žive u Crnoj Gori. Od gusala, razboja, ćilima, kolijevke, sofre, starih fotografija do crnogorske nošnje – sve je našlo mjesta u Crnogorskoj sobi. S pažnjom i ljubavlju opremljena od strane naših iseljenika predmetima koji su njihovi preci ponijeli sa sobom u Tursku, a koji na najbolji način predstavljaju identitet, kulturu i tradiciju Crne Gore i svih njenih naroda, bila je itekako zapažena na otvaranju muzeja. Njeni posjetioci postavljali su pitanja našim iseljenicima koji su u ulozi domaćina pripovijedali o svakom izloženom predmetu, porodici koja je eksponat ustupila muzeju i njegovom putu iz Crne Gore u Tursku. Za realizaciju ideje Crnogorske sobe najzaslužniji je naš istaknuti iseljenik Bedri Gul Muković, ali i opština Kirklareli i njen gradonačelnik Mehmet Syam Kesimoglu, veliki prijatelj Crne Gore i naših iseljenika u Turskoj. Muzej je smješten u zdanju s kraja 18. vijeka, a Crnogorska soba dio je stalne postavke muzeja.

Glavna fotografija: Proslava tridesetogodišnjice postojanja Udruženja „Bosna-Sandžak”, 2019, na skupu ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković, ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić i ambasadorCrne Gore u R. Turskoj Periša Kastratović

Idi na VRH
error: Content is protected !!