Američka ambasada: Marović treba da se vrati u Crnu Goru i suoči se sa pravdom i javnošću od koje je otimao

“Politički lideri moraju promovisati javno dobro, a ne lične interese, dok im oni koji ih podržavaju ne smiju dozvoliti da zloupotrijebe svoje pozicije time što neće biti kažnjeni”, saopšteno je iz Ambasade SAD

Svetozar Marović treba da se vrati kući u Crnu Goru i suoči sa pravdom i javnošću od koje je otimao, saopštila je danas Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

“Današnjim mjerama američkih ministarstava finansija i vanjskih poslova označavaju se akteri na Zapadnom Balkanu koji ugrožavaju regionalnu stabilnost kroz korupciju, kriminalne aktivnosti i destabilizaciju. Označavanjem Svetozara Marovića, Amerika jasno kaže da je nekažnjivost neprihvatljiva”, poručili su iz Ambasade SAD na Twitteru.

Američka vlada uvela je ekonomske sankcije protiv šefa budvanske kriminalne grupe i nekadašnjeg visokog funkcionera Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozara Marovića, zbog, kako je saopšteno, destabilizirajućeg i koruptivnog djelovanja u regionu.

“Politički lideri moraju promovisati javno dobro, a ne lične interese, dok im oni koji ih podržavaju ne smiju dozvoliti da zloupotrijebe svoje pozicije time što neće biti kažnjeni”, saopšteno je iz Ambasade SAD.

Kako prenose “Vijesti”, oni su dodali da, ukoliko ne počne rješavanje endemske korupcije koja drži Crnu Goru u bezizlaznoj situaciji godinama, ona će nastaviti da sprečava prosperitet Crne Gore, slabi demokratiju i ometa njen napredak ka EU.

“Građani Crne Gore zaslužuju mnogo bolje”, poručili su iz Ambasade SAD.

Poručili su da će nastaviti da koriste prikladne mjere kako bi promovisali odgovornost aktera u Crnoj Gori, širom regiona i globalno.

Svetozar Marović uhapšen je u decembru 2015. godine, da bi u maju sljedeće bio pušten iz spuškog zatvora nakon što je priznao krivicu i zaključio sporazum koji je verifikovao Viši sud.

Domogao se Beograda, od kada mu se gubi “svaki trag”, jer srbijanske državne institucije navodno ne mogu da ga pronađu. Za njim je Crna Gora raspisala potjernicu.

Vlada je krajem 2020. obnovila molbu za izručenje Marovića i uputila je Srbiji.

Glavna kazna, kojom je stariji Marović osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine i devet mjeseci, apsolutno zastarijeva 10. oktobra 2026.

U više navrata crnogorske vlasti bezuspješno su tražile izručenje Marovića.

Foto: Ambasada SAD (Facebook/U.S.Embassy)

Idi na VRH
error: Content is protected !!