Janez Janša: Slovenija treba da prizna Jerusalim kao prijestonicu Izraela

“Podržavam priznanje Jerusalima kao prijestonice Izraela. To ne bi bilo samo priznanje jedne činjenice, nego i signal da će nastojanja da dođe do stvarnog mira biti nagrađena”, kazao je Janša za Israel Haymon

Foto: Printscreen/SDS TV

“Slovenija bi trebala da prizna Jerusalim kao prijestonicu Izraela i tako slijedi potez američke administracije predsjednika Donalda Trumpa”, izjavio je čelnik slovenačke diplomatije i bivši slovenački premijer Janez Janša.

Ta izjava je dočekana s iznenađenjem u slovenačkoj javnosti.

On je u razgovoru za jedan izraelski list kritikovao politiku prijašnje i sadašnje slovenačke vlade, prenosi Hina.

Kako u četvrtak komentarišu slovenački mediji, Janša priznanje Jerusalima kao izraelskog glavnog grada nije predlagao ni ovoga proljeća, kada je oštro kritikovao namjeru vlade Mira Cerara da prizna nezavisnost Palestine.

Od toga je kasnije Cerar odustao, a Janša je protivljenje namjeri vlade tumačio time da većina zemalja Evropske unije nije priznala Palestinu.

Sada opozicioni čelnik predlaže potez koji bi bio u suprotnosti s politikom EU, jer Jerusalim kao prijestonicu nije priznala nijedna članica EU.

Svečanosti otvaranja američke ambasade u tom gradu prisustvovali su ambasadori samo četiri zemlje članice, među kojima nije bilo slovenačkog, piše portal Siol.net.

“Podržavam priznanje Jerusalima kao prijestonice Izraela. To ne bi bilo samo priznanje jedne činjenice, nego i signal da će nastojanja da dođe do stvarnog mira biti nagrađena”, kazao je Janša za Israel Haymon, prenosi Al Jazeera.

Siol.net tvrdi da je ovaj vrlo tiražni “tabloid” blizak izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu i njegovoj stranci Likud i da je u vlasništvu Sheldona Adelsona, američkog magnata jevrejskih korijena.

Adelson je bio jedan od glavnih finansijera Trumpove predsjedničke kampanje, a blizak je prijatelj Stevea Bannona, Trumpovog bivšeg savjetnika, koji se sada trudi da poveže evropsku populističku desnicu, kojoj u zadnje vrijeme naginje i Janšina stranka, navodi Siol.net.

To je vjerovatno i prava pozadina Janšine izjave u dugom intervjuu za izraelski list, koji ga “glorifikuje” kao najzaslužnijeg za slovenačko osamostaljenje i kao “arhitektu slovenačke demokratije”, navodi Siol.net.

U nedavno objavljenom razgovoru je relativni pobjednik posljednjih parlamentarnih izbora opširno kritikovao slovenačke političke prilike i politiku posljednjih vlada.

Kazao je da njegovoj Slovenačkoj demokratskoj stranci dolazak na vlast godinama sprečavaju “duboka država” i stari, lijevi lobiji, koji su ekonomski i interesno povezani, te da je Slovenija još daleko od političke “normalizacije”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!