Crnogorski PEN centar: Posljednji trzaji Krivokapić-Abazovićevih nacionalističkih kadrova

Iako je Krivokapić-Abazovićeva Vlada u tehničkome mandatu, iako je navodno pitanje dana kad će trojanski konj prosrpske i proruske politike u Crnoj Gori formirati novu Vladu, direktori i ministri odlazeće Vlade sprovode posljednje čistke

Crnogorski PEN centar poslao je saopštenje povodom smjena u Državnom arhivu Crne Gore. Saopštenje prenosimo integralno: 

Dok Dritan Abazović obmanjuje i crnogorsku i međunarodnu javnost formiranjem tobožnje prozapadne i proevropske Vlade Crne Gore u kojoj će ključni činilac biti baštinik Miloševićeve zločinačke politike – SNP, političko krilo zloglasnoga Sedmog bataljona, dotle kadrovi Krivokapić-Abazovićeve Vlade dovršavaju započeti projekat uništenja svih vrijednosti koje je mukotrpno posljednjih decenija bila uspostavila Crna Gora.

Crnogorski PEN centar više puta dosad upozoravao je domaću i međunarodnu javnost o političko-ideološkim čistkama koje je Krivokapić-Abazovićeva Vlada sprovela te o besprizornim smjenama rukovodilaca u sektoru nauke, prosvjete i kulture i imenovanju osoba koje baštine velikosrpsku i prorusku politiku i koje neskriveno rade protiv svih postulata civilizovanoga prozapadnoga svijeta i protiv građanskoga ustrojstva države Crne Gore.

Iako je Krivokapić-Abazovićeva Vlada u tehničkome mandatu, iako je navodno pitanje dana kad će trojanski konj prosrpske i proruske politike u Crnoj Gori formirati novu Vladu, direktori i ministri odlazeće Vlade sprovode posljednje čistke. Najnovija čistka koja je sprovedena u Državnome arhivu Crne Gore eklatantan je primjer šovinizma direktora Danila Mrvaljevića, koji je ugrabio da neđelju dana uoči prestanka funkcije vršioca dužnosti direktora smijeni zamjenike direktora, poznate arhivske stručnjake: Jadranku Selhanović (pomoćnica direktora Sektora za arhivsku građu stvaralaca od značaja za državu), Mirjanu Kapisodu (pomoćnica direktora Sektora za arhivsku građu stvaralaca za jedinice lokalne samouprave) i Srđana Pejovića (pomoćnik direktora Sektora za naučno-informativnu djelatnost).

Nakaradnu praksu političkoga imenovanja direktora Državnoga arhiva Crne Gore, istina, nije započela Krivokapić-Abazovićeva Vlada nego prethodna vlast koja je na mjesto direktora imenovala osobu bez iskustva u arhivistici kao jedno od brojnih naopakih rješenja po „koalicionom“ ključu. No ako je prethodna vlast na značajne funkcije dovodila ljude bez stručnih kompetencija, njima se makar nije mogla prišiti etiketa nacional-šovinista kakav je – sudeći i po javnim nastupima i po posljednjim potezima – aktuelni v. d. direktora Danilo Mrvaljević, kadar Demokrata i Crkve Srbije, bez radnoga iskustva u poslu koji mu je povjeren. No ako Mrvaljević nema stručne kompetencije za arhivistiku, ima ih za progon kadrova po nacionalnoj i vjerskoj osnovi – što je ključna kompetencija koju vrednuje Krivokapić-Abazovićeva Vlada. 

Jadranki Selhanović, Mirjani Kapisodi i Srđanu Pejoviću istekao je mandat pomoćnika direktora. Umjesto da im kao dokazanim stručnjacima iz arhivistike ponudi produženje mandata, vršilac dužnosti Mrvaljević ugrabio je neposredno pred istek sopstvene funkcije ponuditi im radna mjesta koja su po sistematizaciji niže rangirana od onoga što su dotad obavljali. Zašto je Mrvaljević tako postupio? Zato što je riječ o radnicima koji dosadašnjim djelovanjem ne zaslužuju produženje mandata? Ne! Mrvaljević je postupio tako zato što je riječ o dokazanim stručnjacima i o osobama kojima je na srcu građanska, evropska, suverena Crna Gora. Kao kadar klerikalne partije, kao zagovornik mračnih antievropskih vrijednosti koje promoviše Crkva Srbije koja je i međunarodno prepoznata kao propagandna proruska ćelija na Balkanu, Mrvaljević je posljednje dane svoga mandata iskoristio kako bi baštinike evropskih vrijednosti zamijenio svojim ideološkim istomišljenicima.

Nema sumnje da bi razriješeni stručnjaci o kojima je riječ odbili produženje mandata kao što je to Jadranka Selhanović učinila prošle godine, za vakta bivšega direktora, kad je odbila da joj klero-fašisti Vesna Bratić i Zdravko Krivokapić potpišu produženje mandata zamjenice direktora. No od novoga direktora oni tu ponudu ne da nijesu ni dobili, no je posljednje dane svoga direktorovanja posvetio upravo njihovoj smjeni i još jednoj ideološkoj čistki u državnim ustanovama. Što se Jadranke Selhanović tiče, nema sumnje da su njene nebrojene kolumne u kojima je arhivskom građom svjedočila o antifašističkoj crnogorskoj borbi i tom istom građom pokazivala kako je aktuelna vlast nastavljač ideologije četničkoga pokreta – zamiritala smjenu. I njoj i Mirjani Kapisodi i Srđanu Pejoviću Mrvaljevićeva čistka služiće na čast – kao potvrda njihove posvećenosti evropskome putu Crne Gore, čija je prepreka upravo Mrvaljević i njegovi partijski i parareligijski šefovi.

Besmisleno je i pitati se hoće li trojanski konj Dritan Abazović i njegov SNP ukloniti te prepreke s evropskoga puta Crne Gore ili će joj uvođenjem u Otvoreni Balkan zapečatiti sudbinu za narednih nekoliko decenija. 

Idi na VRH

error: Content is protected !!