Svijet obilaze fotografije hrabrog demonstranta iz Moskve: Ovako je odao počast žrtvama masakra u Buči

Ruski nezavisni portal Holod objavio je fotografije demonstranta koji leži licem prema dolje, a ruke su mu vezane na leđima. U istom položaju ležali su leševi nesrećnih Ukrajinaca koji su pronađeni u gradovima blizu Kijeva nakon što su se iz njih povukle ruske snage

Građanin Moskve izveo je performans na ulicama ruske prijestonice i na taj način odao počast žrtvama masakra u Buči, prenosi BBC.

Ruski nezavisni portal Holod objavio je fotografije demonstranta koji leži licem prema dolje, a ruke su mu vezane na leđima. U istom položaju ležali su leševi nesrećnih Ukrajinaca koji su pronađeni u gradovima blizu Kijeva nakon što su se iz njih povukle ruske snage.

Šokantne fotografije leševa na ulicama Buče, od kojih su neki imali ruke vezane na leđima, izazvale su međunarodnu osudu Rusije posljednjih dana. Zaposleni u portalu Holod pobjegli su iz Rusije, a ranije su se često borili protiv represivnih metoda ruske vlasti.

Demonstrant je snimljen kako leži na različitim lokacijama Moskve, a jedna od njih je i most u blizini katedrale Hrista Spasitelja.

Svi oblici protesta u Rusiji su postali nezakoniti još na početku pandemije koronavirusa iz, kako su ruske vlasti obrazložile, sigurnosnih razloga.

Nakon što je pokrenula unvaziju na Ukrajinu, Rusija je izmijenila zakon kojim se ograničava sloboda izvještavanja oko rata u Ukrajini, a kazna može sezati i do 15 godina zatvora. Izmjenama Zakona o kaznenom postupku se službeno kažnjava širenje “lažnih informacija koji diskreditiraju rusku vojsku ili podržavaju sankcije Rusiji”. Ali, to nije spriječilo Ruse da se u manjem broju okupljaju na protestima širom zemlje, piše “Jutarnji list”.

Glavna fotografija: Twitter/Холод

Idi na VRH
error: Content is protected !!