Dijaspora u prošlosti i sadašnjosti (103): Dijaspora Crne Gore – pregled po zemljama (Republika Sjeverna Makedonija)

Crnogorska zajednica u R. Sjevernoj Makedoniji osnovana je 2006. godine i okuplja najveći dio našeg iseljeništva u ovoj zemlji, a jedna od njenih najvažnijih aktivnosti je rad i zalaganje na rješavanju ustavno-pravnog priznanja crnogorske manjine u R. Sjevernoj Makedoniji

U R. Sjevernoj Makedoniji djeluju dva udruženja u kojima se okupljaju naši iseljenici, a koja za cilj imaju očuvanje kulturnog identiteta Crne Gore, njenu promociju i razvijanje saradnje Crne Gore sa zemljom prijema, i to: Crnogorska zajednica u R. Sjevernoj Makedoniji i Savez iseljenika iz Crne Gore u R. Sjevernoj Makedoniji.

Šesta sjednica redovne izborne skupštine Crnogorske zajednice u Republici Sjevernoj Makedoniji, 2018. godina

Crnogorska zajednica u R. Sjevernoj Makedoniji osnovana je 2006. godine i okuplja najveći dio našeg iseljeništva u ovoj zemlji, a jedna od njenih najvažnijih aktivnosti je rad i zalaganje na rješavanju ustavno-pravnog priznanja crnogorske manjine u R. Sjevernoj Makedoniji.

Zajednica ima svoje ogranke u Ohridu, Bitolju, Đevđeliji, Kumanovu, Prilezu, Velesu i Tetovu.

Ciljevi oko kojih se okuplja članstvo u ovoj organizaciji su promovisanje i očuvanje crnogorskih kulturnih i duhovnih vrijednosti i unapređenje saradnje između dvije zemlje.

Objavljena knjiga „Ohridske crnogorske porodice“, akademika Mileta Mićunovića, 2019. godina

Savez iseljenika iz Crne Gore u R. Sjevernoj Makedoniji osnovan je početkom 2016. godine, s ciljem promocije kulture, tradicije i običaja matične zemlje kroz organizaciju kulturnih događaja, obilježavanje državnih praznika i slično.

Ovo udruženje je 2018. godine u saradnji sa Povjereništvom Matice crnogorske u R. Sjevernoj Makedoniji organizovalo Dane crnogorske kulture pod nazivom „U susret Danu nezavisnosti“.

Sa otvaranja Crnogorske sobe u Vevčanima

Predsjednik Đukanović je tom prilikom izjavio: „Iseljeničke zajednice čine važan most svake saradnje, a naša zajednička obaveza je da te veze sačuvamo“, dodajući da je saradnji sa dijasporom dat poseban značaj nakon obnove nezavisnosti, sa glavnim zadatkom da njen potencijal stavi u  službu razvoja države.

Glavna fotografija: Susret predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića sa predstavnicima Crnogorske zajednice u Republici Sjevernoj Makedoniji i Saveza iseljenika iz Crne Gore u Republici Sjevernoj Makedoniji tokom njegove zvanične posjete ovoj zemlji u oktobru 2019. godine

Idi na VRH
error: Content is protected !!