Ukrajina: Sedam hiljada sveštenika dobrovoljno se javilo za borbu

Pravoslavna crkva Ukrajine, Vjerska uprava muslimana Ukrajine “Ummah” i Vijeće muslimana Ukrajine pokrenuli su humanitarne akcije prikupljanja donacija i njihove distribucije pogođenima, raseljenima i vojnicima

U sastavu ukrajinskih snaga su tri bataljona koja su dio muslimanske zajednice, a to su dva čečenska bataljona “Sheikh Mansour” i “Dzhokhar Dudayev”, koja su protiv Rusije i lidera Ramzana Kadirova, kao i islamski “Bataljon Krim”, koji uključuje krimskotatarske borce.

Uporedo s tim, Pravoslavna crkva Ukrajine objavila je da se oko 7.000 njenih sveštenika i sljedbenika dobrovoljno prijavilo u redove “Teritorijalne odbrane”, koja je rezervna vojno-sigurnosna struktura vojske, a okuplja civile dobrovoljce, ratne veterane i rezerviste.

Internetom i društvenim mrežama šire se i fotografije imama, sveštenika i jevrejskih vjerskih službenika, koji su skinuli vjerske odore i zamijenili ih vojnim uniformama i oružjem.

Jevstratij Zorija, arhiepiskop Ukrajinske crkve, nazvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina “čudovištem” i “sotonom”, kako ga je opisao.

HUMANITARNO DJELOVANJE I OTPOR

Od početka ruskog rata protiv Ukrajine, različite religije su se brzo uključile u dešavanja, a mnogi od njihovih ukrajinskih sljedbenika počeli su nositi oružje kako bi odbranili zemlju.

U ovoj novoj realnosti do izražaja su došli stavovi istaknutih vjerskih ličnosti o događajima, te intenzivne aktivnosti koje provode na savjetodavnom, humanitarnom i vojnom nivou u danima rata.

Pravoslavna crkva Ukrajine, Vjerska uprava muslimana Ukrajine “Ummah” i Vijeće muslimana Ukrajine pokrenuli su humanitarne akcije prikupljanja donacija i njihove distribucije pogođenima, raseljenima i vojnicima.

PRISTUPANJE DRUGOJ CRKVI ILI “UBIJANJE OSVAJAČA”

S druge strane, na stranicama društvenih mreža primjetna je eskalacija antiruske retorike i protivljenja njenim vjerskim simbolima. Ukrajinci su izlili salvu uvreda i pogrdnih opisa na račun ruske vojske, Moskovske pravoslavne patrijaršije, kao i simbola koji, do sada, pripadaju ruskoj crkvi u Ukrajini. Tu su i pozivi da se pristupi Pravoslavnoj crkvi Ukrajine, koja je proglasila nezavisnost od Moskovske patrijaršije krajem 2018. godine.

Epifanije, mitropolit autonomne Pravoslavne crkve u Ukrajini, izjavio je da “ubijanje ruskih osvajača nije grijeh u očima Crkve”.

“Mi kao narod ne tražimo smrt svojih komšija, ali pošto su oni došli u našu domovinu, mi branimo svoje porodice i svoju zemlju. Naši vojnici štite sve Ukrajince, a ubijanje neprijatelja nije grijeh”, kako je pojasnio.

Epifanije je pozvao pravoslavce u zemlji da se okrenu svojoj nezavisnoj crkvi, smatrajući je “crkvom koja je usmjerena na služenje interesima i jedinstvu ukrajinskog naroda”, što je izgledalo kao odgovor na blagoslov koji je Moskovska patrijaršija dala za ruski rat protiv Ukrajine.

Poglavar Pravoslavne crkve je također saopćio da je oko 100 crkava Moskovske patrijaršije u zemlji već odlučilo da pristupi nezavisnoj crkvi u Ukrajini.

UNIŠTAVANJE BOGOMOLJA

Krugovi ukrajinske vlade smatraju da Rusija namjerno cilja bogomolje u Ukrajini. Vladin Odjel za vjerska pitanja objavio je u saopćenju na svojoj službenoj web stranici da propaganda Kremlja o “zaštiti pravoslavlja” skriva imperijalističke ambicije, te kako ruska agresija uništava crkve i bogomolje u Ukrajini.

Odjel je naveo da je gađano 59 lokacija na kojima se nalaze crkve, džamije, hramovi ili vjerske škole u osam odvojenih ukrajinskih oblasti u kojima su se rasplamsali sukobi od početka rata, među kojima su 40 pravoslavnih i pet protestantskih crkava, tri džamije i tri sinagoge.

Iz Odjela su istakli da se lokacije na kojima se nalaze crkve, džamije ili bogomolje gađaju direktno najmanje dva puta dnevno, što je pokazatelj da je u pitanju ”namjerno gađanje”.

Izvor: Al Jazeera

Foto: Printscreen

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!