Papa: “Pokolji i zvjerstva” vrše se svakodnevno u Ukrajini, za ovo nema opravdanja

“Preklinjem sve igrače u međunarodnoj zajednici da se istinski posvjete zaustavljanju ovog odvratnog rata”, rekao je papa, izazvavši glasne ovacije i aplauz publike.

Papa Franja, nastavljajući svoju implicitnu kritiku Rusije, nazvao je sukob u Ukrajini neopravdanim “besmislenim masakrom” i pozvao lidere da zaustave “ovaj odvratni rat”.

„Nasilna agresija na Ukrajinu, nažalost, ne jenjava“, rekao je on pred oko 30.000 ljudi na Trgu Svetog Petra na nedeljnom obraćanju i blagoslovu.

“To je besmisleni masakr u kome se svakodnevno ponavljaju klanica i zvjerstva”, rekao je Franjo u svojoj najnovijoj oštroj osudi rata, u kojima je do sada izbjegavao da pominje Rusiju poimence.

“Za ovo nema opravdanja”, dodao je on.

Moskva kaže da je akcija koju je pokrenula 24. februara “specijalna vojna operacija” osmišljena ne da okupira teritoriju, već da demilitarizuje svog suseda i očisti od onoga što smatra opasnim nacionalistima. Franjo je već odbacio tu terminologiju.

“Preklinjem sve igrače u međunarodnoj zajednici da se istinski posvjete zaustavljanju ovog odvratnog rata”, rekao je papa, izazvavši glasne ovacije i aplauz publike.

“Čak i ove nedjelje projektili i bombe pogađaju civile, starije osobe, djecu i trudne majke”, rekao je on.

Rusija negira da cilja civile.

Franja je govorio o svojoj posjeti u subotu rimskoj bolnici koja liječi djecu ranjenu u Ukrajini.

“Jedno nije imalo ruku, drugo je imalo ranu na glavi”, rekao je on.

Franja je takođe zamolio ljude da se zaštite od potencijalne trgovine ljudima čija bi žrtva bili oni koji bježe iz Ukrajine.

“Hajde da razmislimo o ovim ženama, ovoj djeci… koja su bez posla, odvojena od svojih muževa. Tražiće ih ‘lešinari’ društva. Molim vas. Hajde da ih zaštitimo”, rekao je on.

Poljska je primijetila indicije da trgovci ljudima možda ciljaju na izbjeglice koje bježe od rata u Ukrajini, rekli su zvaničnici i humanitarni radnici. Poduzeti su određeni preventivni napori.

Grad Berlin upozorio je ukrajinske izbjeglice da ne prihvataju ponude novca ili smještaja na glavnoj železničkoj stanici zbog zabrinutosti da bi mogle biti uvučene u prisilnu prostituciju ili druge oblike trgovine ljudima, prenosi Glas Amerike.

Idi na VRH
error: Content is protected !!