Sahranjena najmlađa ruska žrtva rata: Putin šalje tinejdžere kao topovsko meso, poginuli regrut sutradan trebao da proslavi rođendan

Jegor Počkajenko ubijen je dan prije svog 19. rođendana, nakon što je poslat hiljadama kilometara daleko od kuće kako bi se borio u sukobu Vladimira Putina

Rusija je sahranila 18-godišnjeg regrut – svoju najmlađu žrtvu ukrajinskog rata dosad – u jeku optužbi oko slanja tinejdžerskih vojnika kao topovskog mesa.

Jegor Počkajenko ubijen je dan prije svog 19. rođendana, nakon što je poslat hiljadama kilometara daleko od kuće kako bi se borio u sukobu Vladimira Putina, prenosi Daily Mail.

On je jedan od rijetkih poginulih ruskih vojnika čiji je identitet javno objavljen.

Rusija nije uspjela da da pouzdane brojke o svojim gubicima u ratu, koji i dalje naziva “posebnom vojnom operacijom”, ali SAD procjenjuje da je broj žrtava do 6.000, s golemim brojem ranjenih.

Počajenko je proglašen herojem u svom rodnom gradu Belogorsku, u Amurskoj regiji, ali priznanje njegove smrti dolazi usred spora oko raspoređivanja regruta, od kojih su neki navodno prisiljeni da se prijave kao vojnici po ugovoru.

Putin je javno negirao da su regruti, – obično u dobi od 18 i 19 godina – raspoređivani u Ukrajini.

Međutim, protivrječilo mu je sopstveno ministarstvo odbrane, čiji je portparol Igor Konašenkov priznao: “Nažalost, otkrili smo nekoliko slučajeva prisutnosti regruta u ruskim jedinicama koje učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini. Gotovo svi ti vojnici vraćeni su u Rusiju”.

To je, prenosi Slobodna Dalmacija, razbješnjelo Putina, koji je tražio od glavnog vojnog tužioca da ispita dokaze i “kažnjava zvaničnike” odgovorne za raspoređene regrute u Ukrajini.

Počkajenko je, uprkos mladoj dobi, navodno bio vojnik po ugovoru koji je ranije bio regrutovan.

Foto: Slobodna Dalmacija

Idi na VRH

error: Content is protected !!