Zelenski: Moskva pribjegava nuklearnom teroru i želi da ponovi katastrofu iz Černobilja (VIDEO)

“Upozoravamo sve na činjenicu da nijedna druga država osim Rusije nikada nije gađala nuklearne elektrane. Ovo je prvi put u našoj istoriji, prvi put u istoriji čovječanstva”, rekao je Zelensk

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je danas Moskvu da pribjegava “nuklearnom teroru” i da želi da “ponovi” katastrofu iz Černobilja.

“Upozoravamo sve na činjenicu da nijedna druga država osim Rusije nikada nije gađala nuklearne elektrane. Ovo je prvi put u našoj istoriji, prvi put u istoriji čovječanstva”, rekao je Zelenski.

Ruske snage rano jutros nastavile su vojne akcije u Ukrajini i granatirale najveću nuklearnu elektranu u Evropi, što je izazvalo požar koji je u međuvremenu ugašen.

Zelenski je, kako prenosi Glas Amerike, rekao i da je obavijestio lidere Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Velike Britanije, Evropske unije (EU) i Međunarodnu ageciju za atomsku energiju (IAEA) o ozbiljnoj opasnosti od nuklearne katastrofe.

“Ako dođe do eksplozije – to je kraj za sve. Kraj Evrope. Evakuacija Evrope”, izjavio je Zelenski u emotivnom govoru usred noći u Ukrajini.

“Jedino hitna akcija Evrope može da zaustavi ruske vojnike. Ne dozvolite smrt Evrope zbog katastrofe u nuklearnoj stanici”, apelovao je ukrajinski predsednik.

Napad na istočni grad Enerhodar i nuklearnu elektranu Zaporožju izveden je na početku druge nedjelje ruske invazije.

Ukrajinska spasilačka služba saopštila je da je ugašen požar koji je izbio u zgradi nuklearne elektrane.

Portparol nuklearne elektrane Andrij Tuz rekao je da su granate padale direktno na objekat i da su zapalile jedan od njegovih šest reaktora.

U tom reaktoru, kako je kazao, u toku je renoviranje i reaktor ne radi, ali unutra ima goriva, prenosi “Vijesti”.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!