Ruski diplomata protjeran na osnovu procjene ANB-a, sastajao se sa Bulajićem

Ambasada Rusije u Podgorici nije odgovorila na pitanja “Vijesti” ko je osoba koja je protjerana iz Crne Gore

Ambasada Rusije u Podgorici nije odgovorila na pitanja “Vijesti” ko je osoba koja je protjerana

Diplomata Ruske Federacije Viktor Antipin akreditovan u Crnoj Gori, proglašen je za personu non grata – nepoželjnu, na osnovu procjene Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB), saopšteno je “Vijestima”.

Iz Ministarstva vanjskih poslova juče su objelodanili tu odluku, ne navodeći ime ruskog diplomate.

“Formalna nota o ovoj odluci, u kojoj je naveden rok od 72 sata o napuštanju teritorije naše zemlje, uručena je danas ambasadoru Ruske Federacije. Razlog za donošenje ove odluke je procjena relevantnih bezbjednosnih organa u Crnoj Gori o aktivnostima ruskog diplomate koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima”, piše u saopštenju MVP.

Ambasada Rusije u Podgorici nije odgovorila na pitanja “Vijesti” ko je osoba koja je protjerana iz Crne Gore.

Koordinator službi bezbjednosti Dritan Abazović rekao je krajem februara da bezbjednosni sektor prati uplive stranog faktora, čuvajući nacionalne interese Crne Gore, dok je direktor ANB Dejan Vukšić tada kazao da o tajnim podacima ne može govoriti sa novinarima. On nije potvrdio ni demantovao navode o susretima Bulajića sa ruskim obavještajcima.

“Vijesti” su objavile da je ANB evidentirala dva susreta predsjedavajućeg Skupštine Strahinje Bulajića (Demokratski front) sa ruskim obavještajcima SVR Viktorom Antipinom i Aleksandrom Perišovom.

Bulajić je tada u zvaničnom saopštenju naveo da je meta medijske harange zbog odbijanja da zakaže sjednicu Skupštine, te da je po prirodi posla razgovarao sa nizom doplomata – među kojima u ruskim. “Od svih tih susreta, jedino je privukao pažnju susret sa diplomatskim predstavnikom Ruske Federacije, u sred bijela dana, u lokalu u kojem je bilo prisutno više desetina gostiju”, rekao je on tada.

Foto: Wikipedia

Idi na VRH
error: Content is protected !!