Marijupolj se granatira, Rusija tvrdi da je zauzela Herson; Zelenski: Imaju naređenje da nas izbrišu (VIDEO)

“Ovaj napad dokazuje da je za mnoge ljude u Rusiji naš Kijev apsolutno stran. Oni ne znaju ništa o Kijevu, o našoj istoriji. Ali svi imaju naređenje da izbrišu našu istoriju, izbrišu našu zemlju, izbrišu sve nas”, rekao je Zelenski u snimljenom obraćanju. Zelenski je pozvao Jevreje cijelog svijeta da progovore nakon ruskog raketnog udara na televizijski toranj u Kijevu, koji je izgrađen na mjestu masakra u holokaustu

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su ruske oružane snage zauzele grad Herson na jugu Ukrajine, prenosi Rojters pozivajući se na novinsku agenciju RIA.

Herson se nalazi u blizini poluostrva Krim, a ruska vojska je saopštila da ga je zauzela poslije žestokih borbi koje su trajale nekoliko sati.

“Jedinice ruske vojske preuzele su punu kontrolu nad regionalnom prijestonicom Hersonom”, rekao je portparol ruskih oružanih snaga Igor Konašenkov i dodao da civilna infrastruktura i javni prevoz funkcionišu normalno.

Kolihajev je jutros rekao da su ruske snage koje kontrolišu prilaze Hersonu preko noći preuzele kontrolu nad željezničkom stanicom i lukom, prenose “Vijesti”.

Jugoistočna ukrajinska luka Mariupolj bila je pod stalnim granatiranjem iz Rusije i nije mogla da evakuiše povrijeđene, dok je grad Herson na Crnom moru, na zapadu, bio potpuno okružen snagama ruske invazije, saopštile su danas ukrajinske vlasti, prenosi Rojters.

“Borimo se, ne prestajemo da branimo svoju otadžbinu”, rekao je gradonačelnik Mariupolja Vadim Bojčenko uživo na ukrajinskoj televiziji, prenose “Vijesti”.

Iz luke nisu mogli da evakuišu povrijeđene.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u srijedu da je skoro 6.000 Rusa ubijeno u prvih šest dana invazije Moskve i da Kremlj neće moći da zauzme njegovu zemlju bombama i vazdušnim udarima.

Poručio je da nakon napada na Babin Jar (mjesto masakra Jevreja u Drugom svjetskom ratu “cilj Rusije da izbriše našu istoriju”.

“Ovaj napad dokazuje da je za mnoge ljude u Rusiji naš Kijev apsolutno stran. Oni ne znaju ništa o Kijevu, o našoj istoriji. Ali svi imaju naređenje da izbrišu našu istoriju, izbrišu našu zemlju, izbrišu sve nas”, dodao je on u snimljenom obraćanju.

Zelenski je pozvao je u srijedu Jevreje cijelog svijeta da progovore nakon ruskog raketnog udara na televizijski toranj u Kijevum izgrađen na mjestu masakra u holokaustu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Sada se obraćam svim Jevrejima svijeta. Zar ne vidite šta se dešava? Zato je veoma važno da milioni Jevreja širom svijeta ne ćute sada”, rekao je on.

“Nacizam se rađa u tišini. Pa vičite o ubistvima civila. Vičite o ubistvima Ukrajinaca.”

Invazija ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu postaće brutalnija, izjavio je u srijedu britanski ministar odbrane Ben Volas, prenosi Rojters.

“Svako ko razmišlja logično ne bi uradio ono što on (Putin) radi, tako da ćemo vidjeti… kako se njegova brutalnost povećava”, rekao je Volas radiju LBC.

Četiri osobe su poginule kada su u utorak uveče kuće u ukrajinskom gradu Žitomiru pogođene ruskom krstarećom raketom koja je očigledno bila usmjerena na obližnju vazdušnu bazu, rekao je Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova na svom Telegram kanalu.

On je rekao da su zapaljene stambene zgrade u blizini baze 95. vazdušno-desantne brigade u Žitomiru, 120 kilometara zapadno od glavnog grada Kijeva, tvrdeći da je napad potekao iz Bjelorusije.

“Do sada su četiri osobe umrle. Uključujući i dijete“, rekao je, prenosi “Blic”.

Najmanje 21 osoba je ubijena, a 112 ranjeno u granatiranju Harkova,  objavio je gradonačelnik Oleh Sinehubov na Facebooku, prenosi “Jutarnji list”.

Foto: Twitter/DSNS.GOV.UA

Idi na VRH
error: Content is protected !!