Češki festival oduzima nagradu Kusturici: “Uoči napada Rusije na Ukrajinu prihvatio da vodi Centralno akademsko pozorište ruske armije”

Da se Kusturici oduzme nagrada Febiofesta koju je 2017. godine dobio za doprinos svjetskoj kinematografiji zatražio je počasni predsjednik festivala, njegov osnivač, režiser Fero Fenič

Češki festival Febiofest odlučio je da oduzme praškom đaku kojim se ponosi filmska akademija u Pragu FAMU, režiseru Emiru Kusturici, nagradu festivala Kristijan zato što je uoči napada Rusije na Ukrajinu prihvatio da vodi Centralno akademsko pozorište ruske armije, piše „Nedeljnik“.

Da se Kusturici oduzme nagrada Febiofesta koju je 2017. godine dobio za doprinos svjetskoj kinematografiji zatražio je počasni predsjednik festivala, njegov osnivač, režiser Fero Fenič.

Fenič je rekao da je i 2017. godine bio protiv toga da Kusturica dobije nagradu Febiofesta zato što Kusturičina sklonost da se divi totalitarnim vođama i podržava ih znači da, uprkos talentu režisera ne ispunjava etičke, moralne i demokratske vrijednosti i kriterijume da bude nagrađen.

“To su vrijednosti kojima smo privrženi, na osnovu njih je nastao taj festival posle plišane revolucije. Nijedno umjetničko djelo ne može da se odvoji od tih vrijednosti. Tada me rukovodstvo festivala nije poslušalo. Sada opet tražim od Febiofesta da mu počasnu nagradu Kristijan oduzme”, rekao je Fenič.

Sadašnji direktor Febiofesta, Kamil Spačil, saopštio je danas da pozdravlja Feničovu inicijativu i da će nagrada Kusturici biti oduzeta, javlja češka agencija ČTK.

Fenič je pozvao i druge češke festivale koji su nagrađivali Kusturicu da mu zbog prihvatanja ponude ruskog ministra Sergeja Šojgua da vodi pozorište ruske armije  takođe oduzmu nagrade.

Kusturicu je 2019. godine odlikovao i češki predsednik Miloš Zeman Medaljom za zasluge.

Foto: Printscreen/N1

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!