“Bili su zatečeni, zavladala je grozna tišina…”: Kako je Zelenski jednom porukom uzdrmao evropske lidere (VIDEO)

“Mislim da će reakcija predsjednika Zelenskog postati dio istorije. Bila je vrlo emocionalna, šefovi država su bili pod jakim utiskom, a tišina u sobi je bila impresivna. Teška atmosfera”, rekao je neimenovani diplomata Evropske unije

Okidač za drastičnu promjenu politike Evropske unije prema Ukrajini bio je video na kojem ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom obraćanju evropskim zvaničnicima kaže: “Ovo je možda posljednji put da me vidite”, u svom insajderskom izvještaju javlja “Gardijan”.

Evropske zvaničnike ta poruka je zapanjila i nakon toga se sve promijenilo.

“Mislim da će reakcija predsjednika Zelenskog postati dio istorije. Bila je vrlo emocionalna, šefovi država su bili pod jakim utiskom, a tišina u sobi je bila impresivna. Teška atmosfera”, rekao je neimenovani diplomata Evropske unije, prenosi “Jutarnji list”.

“Sada se vidi da ima smisla kreirati ovakvu dinamiku koju danas vidimo sa vođama država koji odobravaju dostavljanje oružja. Na toj listi je i Svift i vjerujem da će se to nastaviti. Lideri država gledali su svoj interes, a sada su popustili pod pritiskom javnosti”, kazao je službenik EU.

POSLJEDICE SU SLEDEĆE:

Zelenski je pitao Čarlsa Mišela, predsjednika Evropskog savjeta za vojnu opremu u subotu, a 19 država članica je dalo svoje donacije, kaže diplomata EU, piše “Gardijan”.

Pod EU-ovim “Instrumentom za mirovnu pomoć” sama EU će sada platiti donaciju “odbrambenog oružja” Ukrajini, uz ponudu koja će biti data državama članicama.

Oni s istorijskim neutralnim statusom će biti u mogućnosti da se “konstruktivno suzdrže” da bi njihov finansijski doprinos bio potrošen na druge projekte.

Zatvara se vazdušni prostor iznad EU za ruske avione, zabrana slijetanja na aerodrome će biti data državama članicama.

Lista ruskih banaka koje će biti odsječene iz sistema Svift je koordinisana od strane Evropske komisije nakon značajne promjene pristupa njemačke vlade. Evropska komisija traži da se ovaj postupak prihvati hitnom procedurom.

EU pokušava da spriječi Rusku centralnu banku od konvertovanja svojih rezervi eura u ruske rublje.

Foto: Volodimir Zelenski (Printscreen)

Idi na VRH

error: Content is protected !!