BBC: Kako su Ukrajinci u Bosni spasili hiljade ljudi od masakra i zašto se o tome ne priča

Vojnici ukrajinskih mirovnih snaga veruju da su uspeli da izvedu ne pet, nego deset hiljada ljudi, uključujući i izbeglice iz Srebrenice i drugih regiona. Istovremeno sa evakuacijom civila, većina vojnika vojske bosanskih muslimana počela je da se probija iz Žepe kroz planine, a zatim preko Drine u Srbiju, na čelu koje je bio Slobodan Milošević. Mladić i njegovi pomoćnici predlagali su tim ljudima da predaju oružje, da se predaju a kasnije da ih razmene za zarobljenike vojske bosanskih Srba. Bošnjaci im nisu poverovali…

„Čini mi se kao da smo tada imali anđela čuvara”, priča stariji vodnik u rezervi Andrej Hlusovič. Seća se vrelog leta 1995. godine i ne skriva emocije.

Pre 25 godina, tokom građanskog rata u Bosni, vojska bosanskih Srba ubila je u Srebrenici više od 8.000 bosanskih muslimana.

Sledeća meta bila je obližnja enklava Žepa koju je čuvalo 79 ukrajinskih vojnika mirovnih snaga iz 240. specijalnog bataljona.

Države koje su se bavile rešavanjem sukoba u Bosni ovu enklavu su bukvalno „otpisale” i očekivale su njen pad odmah po zauzimanju Srebrenice.

Međutim, vojska bosanskih Srba se zadržala u okolini Žepe skoro dve nedelje, a ukrajinski mirovnjaci su uspeli da za to vreme iz enklave izvuku nekoliko hiljada ljudi.

Ukrajinski mediji i sami mirovnjaci nazivaju ovaj događaj najuspešnijom operacijom u istoriji ukrajinskih vojnih snaga do 2014. godine.

Zašto onda većina Ukrajinaca o ovoj operaciji ništa ne zna i zašto se o njoj ne govori u Ukrajini, a ni u Bosni?

Pošto smo razgovarali sa učesnicima tih događaja i proučili dokumenta Haškog tribunala o događajima u bivšoj Jugoslaviji, probali smo da nađemo odgovore i steknemo stvarnu sliku o događajima koji su se tog krvavog leta desili u zabačenom kraju Bosne.

 KOMPLETAN TEKST PROČITAJTE NA SLJEDEĆEM LINKU
Idi na VRH

error: Content is protected !!