Firma za računovodstvo: Trumpovi finansijski podaci nisu pouzdani

Kancelarija državne tužiteljke Njujorka uključila je kopiju Kelijevog pisma u sudski podnesak, dok pokušava da dobije sudski nalog kojim bi se Trump i njegovo dvoje najstarije djece, Donald mlađi i Ivanka Tramp, primorali da svjedoče pod zakletvom. Sudija državnog suda Artur Engoron saslušaće argumente u sporu oko sudskog naloga u četvrtak

Firma za računovodstvo koja je pripremala godišnje finansijske izvještaje bivšeg predsjednika Donalda Trumpa saopštila je da se “više ne treba oslanjati” na ta dokumenta, korištena da bi se obezbijedili unosni krediti i gradio imidž Trumpa kao bogatog biznismena.

Ovo se dešava nakon što je državna tužiteljka New Yorka izjavila da je u tim dokumentima redovno pogrešno predstavljana vrijednost njegove imovine.

U pismu advokatu Trumpove organizacije 9. februara, firma Mazars USA LLP je savjetovala organizaciju da obavijesti sve koji su dobili dokumenta da ih ne koriste kada procjenjuju finansijsko stanje kompanije i bivšeg predsjednika. Firma je takođe navela da prekida veze sa Trumpom, svojim najpoznatijim klijentom.

Pismo firme Mazars, koje je objavljeno u ponedeljak u okviru podnošenja dokumenata sudu, upućeno je samo nekoliko nedelja pošto je državna tužiteljka New Yorka Letiša Džejms objavila da su tokom njene civilne istrage pronađeni dokazi da su Trump i njegova kompanija koristili “netačne ili obmanjujuće” procjene vrijednosti svojih golf klubova, nebodera i druge imovine kako bi dobili kredite i poreske olakšice.

Iako nismo zaključili da različita finansijska dokumenta, u cjelini, sadrže materijalne nedosljednosti, na osnovu ukupnih okolnosti vjerujemo da je adekvatno da vas posavjetujemo da se više ne oslanjate na te finansijske izvještaje”, napisao je glavni advokat kompanije Mazars Vilijam Džej Keli svom kolegi iz Trump organizacije Alenu Gartenu.

Keli je rekao Gartenu da računovodstvena kompanija Mazars više ne može da sarađuje sa Trumpom zbog konflikta interesa i savjetovala ga je da angažuje drugu firmu. Dodao je da nekoliko poreskih prijava tek treba da se završi, uključujući prijave bivšeg predsjednika i prve dame.

Trumpova organizacija je saopštila da je razočarana što je Mazars odlučio da prekine saradnju, ali da “Kelijevo pismo doživljava kao pozitivno budući da računovodstvena firma nije pronašla materijalne nedosljednosti u Trumpovim finansijskim prijavama.”

“To u suštini potvrđuje da su istrage koje vodi tužilaštvo New Yorka bez osnova”, dodala je Trump organizacija.

Advokat Keli je naveo da je firma Mazars obavila svoj rad na Trumpovim finansijskim prijavama “u skladu sa profesionalnim standardima”, ali da više ne može da stoji iza dokumenata u svjetlu nalaza tužiteljke Džejms i svoje sopstvene istrage. Keli kaže da se zaključci odnose na Trumpove finansijske izvještaje u periodu od 2011. do 2020. Druga firma se bavi Trumpovim poreskim prijavama za 2021.

Kancelarija državne tužiteljke Njujorka uključila je kopiju Kelijevog pisma u sudski podnesak, dok pokušava da dobije sudski nalog kojim bi se Trump i njegovo dvoje najstarije djece, Donald mlađi Ivanka Tramp, primorali da svjedoče pod zakletvom. Sudija državnog suda Artur Engoron saslušaće argumente u sporu oko sudskog naloga u četvrtak.

Letiša Džejms, koja je demokrata, izjavila je u ponedeljak da imajući u vidu dokaze, “ne treba imati sumnje da je u pitanju zakonita istraga i da postoji legitimni razlog” da se ispitaju Trump, republikanac, i njegova djeca, koja su oboje direktori Trumpove organizacije.

Trumpovi advokati su tvrdili da bi eventualno svjedočenje Trumpa i njegove djece moglo da se iskoristi protiv njih u paralelnoj krivičnoj istrazi koju vodi kancelarija okružnog tužioca Menhetna – istrage koja je prošle godine dovela do optužnice za poreske malverzacije protiv Trumpove organizacije i njenog dugogodišnjeg šefa finansija Alena Vajzelberga.

Trump je predavao svoje Saopštenje finansijskog stanja – godišnji pregled njegovih finansija – bankama, da bi osigurao kredite u iznosu od više stotina miliona dolara za finansiranje posjeda kao što je poslovna zgrada na Vol stritu ili golf odmaralište na Floridi, kao i finansijskim časopisima, da bi opravdao svoje mjesto među svjetskim milijarderima.

U sudskom podnesku prošlog mjeseca, kancelarija tužiteljke Džons je navela nekoliko primjera kako je Trump pogrešno predstavio vrijednost svoje imovine u finansijskim dokumentima predatim bankama.

Dojče banka je prihvatila bez primjedbe Trumpove finansijske izvještaje i dala kredit od 300 miliona dolara za izgradnju tri njegova posjeda, a u svojim internim memorandumima naglašavala Trumpovu prijavljenu finansijsku stabilnost kao faktor u davanju kredita, navodi kancelarija tužiteljke. Jedna druga banka navodi da je 2014. dobila finansijski izvještaj da je vrijednost Trumpove imovine 5,8 milijardi dolara, a likvidnost 302 miliona. Zvaničnik banke rekao je tužilaštvu da, u slučaju da je znao da Trumpovo finansijsko stanje nije takvo kako je predstavljeno, ne bi dozvolio taj ugovor.

Istraga državnog tužilaštva Njujorka je započela nakon što je Trumpov privatni advokat Majkl Koen Kongresu 2019. rekao da Trump ima istorijat pogrešnog predstavljanja vrijednosti svoje imovine kako bi dobio povoljnije kredite i poreske olakšice. Sam Koen je odslužio zatvorsku kaznu pošto je priznao krivicu 2018. za poreske malverzacije, laganje Kongresa i kršenje zakon o finansiranju kampanje. Dio tih prekršaja se odnosio i na organizaciju isplata dvjema ženama da bi se spriječile da javno govore o svojim aferama sa Trumpom.

Izvor: Glas Amerike

Idi na VRH

error: Content is protected !!