Tajni podaci i briga za predsjednika: Lakovićeva „veza”, ANB, Milo i Vučić…

Obavještajni saradnik premijerovog savjetnika za bezbjednost tražio da ovaj sazna ko iz okruženja predsjednika Crne Gore navodno pokušava da ugrozi bezbjednost srpskog šefa države. Abazović potvrdio autentičnost dokumenta i pozvao Krivokapića, Lakovića i Milojka Spajića da kažu ko im je operativna veza, ili će on saopštiti

Obavještajni saradnik premijerovog savjetnika za bezbjednost Voja Lakovića, tražio je od njega da sazna ko iz okruženja predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića navodno pokušava da ugrozi bezbjednost njegovog srpskog kolege Aleksandra Vučića.

To piše u dokumentu koji je Laković prije nekoliko mjeseci poslao šefu ovdašnje tajne službe, a u koji su “Vijesti” imale uvid.

Bivši policijski funkcioner, kako se navodi, tada Vukšića obavještava da ga je njegova operativna veza zamolila da sazna koje osobe angažuje ‘sistem’ predsjednika Mila Đukanovića, preko Kosova, da ugroze Vučića.

”Od moje operativne veze dobio sam informaciju, u obliku molbe, da pokušam saznati koja lica angažuje ‘sistem’ predsjednika Mila Đukanovića, preko Kosova, da bi se ugrozila bezbjednost predsjednika Srbije Aleksandra Vučića… O svemu navedenom od moje strane je upoznat i premijer. Informacija se dostavlja vama na dalje postupanje”, napisao je Laković u dokumentu nazvanom “Informacija”.

Laković i Vukšić nisu odgovorili na pitanja Vijesti, uprkos najavama da će to učiniti.

Đukanović, kako je saopšteno iz njegove PR službe, nije želio da komentariše Lakovićevu informaciju.

Koordinator bezbjednosnog sektora Dritan Abazović potvrdio je Vijestima da je upoznat sa informacijom koju je Laković dostavio Vukšiću, kao i autentičnost dokumenta.

”Neka Zdravko Krivokapić, Laković i Milojko Spajić kažu ko im je operativna veza, ili ću ja saopštiti. Na ovaj način samo urušavaju ugled bezbjednosnog sektora”, rekao je on.

DOPIS PUTOVAO DVA PUTA

Prema informacijama Vijesti, Laković je dva puta slao istu informaciju šefu tajne policije, s tim što je u prvobitnoj verziji bilo napisano i ime njegove navodne operativne veze.

Prema riječima sagovornika Vijesti, nakon sugestije iz Agencije za nacionalnu bezbjednost, Laković je poslao drugi dokument identične sadržine po svim stavkama, ali bez imena svog saradnika, dugogodišnjeg pripadnika bezbjednosnih službi jedne države iz okruženja.

Osim šture informacije da ga je operativna veza zamolila da sazna ko iz “sistema Đukanovića” pokušava da ugrozi Vučića, Laković nije napisao nijedan detalj o tome.

U ostalom dijelu, tekst se odnosi na dva druga događaja, koji sa informacijom upisanom pod rednim brojem dva, nemaju veze.

PITANJA BEZ ODGOVORA

Vijesti su preksinoć od Lakovića tražile odgovor na pitanje ko mu je operativna veza, da li je dio bezbjednosnog sektora Crne Gore…

Bez odgovora ostalo je i pitanje da li je, ukoliko je saznao “koga angažuje sistem”, te informacije podijelio sa svojim operativcem, odnosno, ako jeste, zbog čega je to učinio ako ta osoba nema veze sa crnogorskim bezbjednosnim sektorom.

Vukšić je, takođe, najavio da će juče odgovoriti na pitanja koja su mu poslata preksinoć, među kojima je i da li ga je Laković i kada, informisao šta je od njega tražila “operativna veza”, ali i da li je utvrdio istinitost toga, odnosno, da li “sistem” Đukanovića angažuje bilo koga da ugrozi bezbjednost predsjednika druge države?

“Ako jeste, šta ste preduzeli u konkretnom slučaju”?

Vijesti od njega očekuju i odgovor na pitanje – da li je, shodno nadležnostima Agencije, utvrdio namjere “operativne veze” Lakovića, kao i to da li je, s obzirom da ta osoba nije iz bezbjednosnog sektora Crne Gore, Laković sa njim eventualno dijelio povjerljive informacije.

Izvor: Vijesti

Foto: Gov.me

Idi na VRH
error: Content is protected !!