Predsjednik S. Makedonije odveo u školu djevojčicu s posebnim potrebama koja je diskriminisana (VIDEO)

“Predsjednik je rekao kako je ponašanje koje ugrožava pravo djeteta neprihvatljivo, naročito ako su u pitanju djeca sa atipičnim razvojem. Ona ne samo da treba da koriste svoja prava koja zaslužuju, nego moraju da se osjećaju ravnopravno i dobrodošlo i u školskim klupama i na školskim igralištima. Naša je obaveza, kao države ali i kao pojedinaca, da im svi zajedno ovo obezbijedimo uz konstantnu empatiju, stoji u zvaničnom saopštenju njegovog kabineta

Embla Ademi, 11 godina stara djevojčica iz Sjeverne Makedonije i predjsednik ove države postali su glavna svjetska vijest kada su ruku pod ruku otišli zajedno u Emblinu školu u Gostivaru, gradu na sjeveru zemlje. Nije da je uobičajeno da Stevo Pendarovski prati decu u školu, ali osjetio je potrebu da to uradi zbog Emble koja godinama trpi vršnjačko nasilje.

Embla ima 11 godina. Ima i Daunov sinrom i zbog toga je često na meti druge djece u školi koja je ili vrijeđaju ili potpuno ignorišu, a čak je i nekoliko roditelja od škole tražilo da djevojčicu prebace u drugo odjeljenje prijeteći bojkotovanjem nastave. Predsjednik Sjeverne Makedonije smatrao je da mora nešto da učini za djevojčicu, nadajući se da će tako poslati poruku podrške i drugoj djeci koja trpe isto.

Roditelji djece koja su u razredu sa Emblom tvrde da je djevojčica navodno bila “agresivna” i zbog toga su je nastavnici odvojili od ostale djece i postavili posebnu klupu u hladoj sportskoj hali gdje su samo stavili malu grijalicu uz njenu stolicu. Sve ovo desilo se iako su socijalni radnici utvrdili da navodi drugih roditelja nisu istiniti i da Embla uopšte nije nasilna. Njeni roditelji su bili istrajni u zahtjevima da se djevojčica vrati na redovnu nastavu i u tome su na kraju i uspjeli. Međutim, ostali su se opet pobunili i dijete je vraćeno da sjedi samo tokom nastave u toj hali.

Vijest o ovakvom odnosu prema djevojčici stigla je i do predsjednika Pendarovskog koji je odlučio da jasno stavi do znanja da maltretiranje djece uopšte, a naročito djece sa posebnim potrebama, neće biti tolerisano. Zato je odlučio da posjeti Emblinu porodicu i da sa njom zajedno ode do škole.

“Predsjednik je rekao kako je ponašanje koje ugrožava pravo djeteta neprihvatljivo, naročito ako su u pitanju djeca sa atipičnim razvojem. Ona ne samo da treba da koriste svoja prava koja zaslužuju, nego moraju da se osjećaju ravnopravno i dobrodošlo i u školskim klupama i na školskim igralištima. Naša je obaveza, kao države ali i kao pojedinaca, da im svi zajedno ovo obezbijedimo uz konstantnu empatiju, stoji u zvaničnom saopštenju njegovog kabineta, prenosi portal RTCG. 

Kako je dodato to će pomoći Embli i djeci poput nje, ali i cijelom društvu koje takođe mora da nauči više kako da iskreno prihvati sve i da bude solidarno.

Ministar prosvjete i nauke Sjeverne Makedonije prije toga je rekao kako će se Embla ponovo vratiti u svoje odjeljenje i da sama djevojčica isprva nije bila srećna zbog te vijesti jer je osjetila da nije voljena i prihvaćena a sve, kako kaže ministar, zbog stereotipa i predrasuda koji su i te kako prisutni u makedonskom društvu prema ljudima sa posebnim potrebama.

Zijasin Neuredini, direktor škole, saopštio je da se sa ocem djevojčice dogovorio da Embla ostane u školi, ali da će se ona smjenjivati između tri razreda kako ne bi ostajala u jednoj učionici. Otac djevojčice je sve ovo demantovao i rekao da nikada nije razgovarao sa direktorom o načinu na koji predaje. Otac je uvjeren da je djevojčica diskriminisana od strane drugih učenika, prenosi makedonski portal Puls info.

Idi na VRH

error: Content is protected !!