Promovisan 38. broj “Bihora”: Revija u potpunosti opravdala postojanje, cilj i misiju

“Obilje tekstova koji su našli svoje mjesto u ovom broju mogu biti na ponos i čast i autorima i ZK ‘Bihor’, koji je izdavač ovog prestižnog glasila. Pred nama je razastrt novi broj naše revije, poput šarenog bihorskog ćilima”, napisao je Šabotić

Promocija 38. broja revije “Bihor”, koja 12 godina u kontinuitetu izlazi u Luksemburgu, održana je u gradu Rumelanžu.

Promocija je održana u prostorijama ZK “Bihor”, a o reviji su govorili predsjednik udruženja Edin Medo Latić, bivši predsjednik udruženja Esko Halilović, Ruždija Kočan i glavni i odgovorni urednik revije Faiz Softić.

Halilović je istakao značaj kulture i očuvanja tradicije kroz reviju “Bihor”, a Edin Medo Latić je rekao da je to posebno važan projekat udruženja i da ga valja čuvati i konstantno unapređivati.

Ruždija Kočan je kazao da se, redovno pišući u reviji, posebno bavio Bihorom i njegovom sudbinom, a Hamdija Rastoder, moderator promocije, pročitao je i osvrt mr Saita Šabotića na novi broj.

“Dobro je poznata činjenica da dobra čitalačka publika želi dobre novine. Zaista, ovog puta revija ‘Bihor’ je u potpunosti opravdala svoje postojanje, svoj cilj i misiju, i pred čitaoce izlazi u punom sjaju. Obilje tekstova koji su našli svoje mjesto u ovom broju mogu biti na ponos i čast i autorima i ZK ‘Bihor’, koji je izdavač ovog prestižnog glasila. Pred nama je razastrt novi broj naše revije, poput šarenog bihorskog ćilima. Na samom početku ovog broja nalazi se uvodni tekst urednika Faiza Softića pod naslovom ‘Imamo li pravo na nevakcinaciju’, u kome se na interesantan način bavi aktuelnom zbiljom svjetskih razmjera, oličenom u pandemiji virusa Covid-19.

Kroz hronološki prikaz najznačajnijih svjetskih pandemija, Softić je latentno ispričao priču o pojavljivanju, trajanju i kraju velikih pošasti koje su pohodile čovječanstvo u nešto bližoj, ali i daljoj prošlosti. Uz Softićevo kazivanje, želimo da dodamo jednu interesantnu zanimljivost, viđenu očima istoričara. Naime, 1921. godine medicina je uspjela da stvori vakcinu protiv tuberkuloze koja je, sve do tada, bila smrtonosna bolest koja je nemilosrdno odnosila ljudske živote.

Godine 2021. medicinska nauka stvorila je vakcinu koja uveliko olakšava tegobe izazvane Corona virusom. Iako je 1921. stvorena vakcina protiv tuberkuloze, tuberkuloza je i dalje ostala pritajena opasnost, ali je vakcinom sasvim otupljena oštrica njenog pogubnog djelovanja. Tako će, vjerujemo, biti i sa Covidom-19. On neće iščiliti, ali će svi vakcinisani biti u velikoj prednosti nad onima koji to nijesu i samim tim će lakše podnositi zdravstvene tegobe koje prouzrokuje opaki virus. Na kraju Softićevog teksta, što je logično i etički, uslijedio je poziv na vakcinaciju”.

“U rubrici Osvrt, Sinan Gudžević piše o percovanju (vakcinisanju), što se tematski naslanja na uvodni tekst Softića, dajuću u svom tekstu niz zanimljivih pojedinosti, pa i anegdotsko viđenje tog zdravstvenog procesa. Stalna rubrika Hronika, koja čini kičmeni stub revije i udruženja koje je izdaje, donosi tekst pod naslovom ‘ZK Bihor ne bi bio to što jeste bez susreta koji se pamte’. Skup na kome je došlo do susreta nepokoljebljivih čuvara suvereniteta Crne Gore i naše dijaspore u Luksemburgu dugo će se pamtiti, prije svega što je domovina Crna Gora i jednima i drugima u srcu. Želja da Crna Gora vječno traje patriotska je poruka koja važi i važiće za sve odane sinove i kćeri balkanske ljepotice”, napisao je, između ostalog  Sait Šabotić, osvrćući se i na druge tekstove u ovom broju.

Faiz Softić

 

 

Idi na VRH

error: Content is protected !!