Savez “Crno na Bijelo” dobio djelimičnu podršku: Kraj nestabilnosti ili uvod u nove izazove?

Predlog koalicije “Crno na bijelo” o formiranju manjinske vlade, koji je juče iznijet na pres konferenciji, odbili su do sinoć jedino Demokrate Alekse Bečića i Prava Crna Gora Marka Milačića. Partija Miodraga Lekića Demos, koja je u koaliciji sa Demokratama “Mir je naša nacija”, dala je zeleno svjetlo za razgovore u parlamentranoj većini uz učešće “nekorupiranih segmenata opozicije” i manjinskih stranaka

Do kraja sedmice biće poznato da li će višemjesečna politička kriza u Crnoj Gori biti riješena formiranjem manjinske vlade koju je juče inicirala koalicija “Crno na bijelo”, a čiji je je izbor u Skupštini nemoguć bez podrške poslanika najjačih poslaničkih klubova – vladajućeg Demokratskog fronta (DF) ili opozicione Demokratske partije socijalista (DPS).

Podršku takvoj vladi, u kojoj bi mjesto našle i nacionalne manjine, juče je nagovjestio DF dok je DPS oćutao predlog koalicije kojom rukovodi vicepremijer Dritan Abazović.

Zdravko Krivokapić (Foto: GOV.ME)

Nagovještaji ovakvog raspleta krize postoje od prethodne jeseni nakon što je postalo jasno da nema ništa od rekonstrukcije kabineta premijera Zdravka Krivokapića. On se juče nije oglašavao, niti je odgovorio na pitanja “Vijesti”, ali su dva njegova ministra na društvenim mrežama objavila da bi trebalo nastaviti sadašnjim putem.

Iz SAD i Evropske unije u posljednje vrijeme učestala su očekivanja da se stabilizuju prilike u Crnoj Gori, kao i da DF ne bi trebalo da ima mjesta u izvršnoj vlasti. Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez saopštila je juče da EK “prati događaje u Crnoj Gori” i “očekuje da sve crnogorske institucije i poilitičke partije rade zajedno konstruktivno i u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, kako bi sproveli reforme koje se odnose na EU, u duhu odgovornosti i u interesu građana Crne Gore”.

Predlog koalicije “Crno na bijelo” o formiranju manjinske vlade, koji je juče iznijet na pres konferenciji, odbili su do sinoć jedino Demokrate Alekse Bečića i Prava Crna Gora Marka Milačića. Partija Miodraga Lekića Demos, koja je u koaliciji sa Demokratama “Mir je naša nacija”, dala je zeleno svjetlo za razgovore u parlamentranoj većini uz učešće “nekorupiranih segmenata opozicije” i manjinskih stranaka.

Socijalistička narodna partija (SNP), čiji lider Vladimir Joković nije štedio aktuelnu Vladu kritika, podsjetila je da izvršna vlast nema podršku parlamentarne većine i da se mora u što skorijem roku razriješiti “ova teška politička situacija”.

PONUDA, NIJE NAMETNUTO RJEŠENJE

Lideri GP URA i CIVIS-a koji čine koaliciju “Crno na bijelo”, Dritan Abazović i Srđan Pavićević, predstavili su juče model manjinske vlade, u kojoj, kako su kazali, neće biti mjesta za DF i DPS kao nacionalističkih partija.

Abazović je kazao da taj koncept nude kao moguće rješenje, ali da ga nikome ne nameću. “Taj model će biti ponuđen 81 poslaniku sa željom da konsenzus bude što širi i bilo bi dobro da ga podrži najmanje njih 49”, rekao je Abazović na konferenciji za novinare.

Na pitanje kako bi manjinska vlada bila koncipirana, on je odgovorio da bi potpisnici Memoranduma o saradnji imali prioritet.

Momo Koprivica (Foto: Demokrate.me)

Iz SNP-a su juče, nakon sjednice Predsjedništva, saopštili da je to najjednostavniji i najkorektniji način izlaska iz političke krize u kojoj se nalazi crnogorsko društvo. “Predsjedništvo SNP-a smatra da je koncept manjinske vlade jedno od mogućih rešenja za izlazak iz ove teške političke situacije”, navedeno je u saopštenju.

Da bi taj koncept prošao u Skupštini, potrebno je da ga podrži i DF ili DPS, kao dva najveća politička subjekta u parlamentu. Abazović je kazao da bi volio da predlog podrže i DF i DPS i da je o tome već razgovarao sa kolegama iz vladajućeg saveza.

Iz DPS-a juče nijesu željeli da komentarišu predlog koalicije “Crno na bijelo”. Iz DF-a su saopštili da su spremni, kako tvrde, sa velikom odgovornošću prema svojim biračima i demokratskom iskoraku Crne Gore, da o svemu razgovaraju, afirmišući važnost dijaloga za svaku kvalitetnu odluku i rješenja unutar većine.

Oni su ocijenili da je kriza u funkcionisanju postojeće Vlade nastala upravo kao posljedica nepoštovanja demokratske volje građana i ignorisanja većine u parlamentu. “Tu krizu je jedino moguće riješiti uvažavanjem te volje u dogovoru sa svima iz parlamentarne većine, bez novih eksperimenata iza leđa javnosti i svakako vodeći računa da se DPS-u ne ostavi ni najmanja mogućnost da utiče na društveno-politička kretanja u Crnoj Gori, bilo iz Vlade, bilo u ulozi manjinskog podržavaoca iste”, navodi se u saopštenju DF-a.

DEMOKRATAMA DOSTA EKSPERIMENATA

Iz Demokratske Crne Gore poručili su da niko više od njih neće dobiti podršku za manjinsku vladu. “Taj eksperiment je propao i srušen je od strane autora eksperimenta. Niti će Demokrate vršiti vlast sa onima koje smo pobijedili na izborima i koji su ključno odgovorni za trodecenijsku devastaciju Crne Gore i međuvjersku i međunacionalnu netoleranciju i histeriju”, saopštio je poslanik i potpredsjednik te partije Demokrata Momo Koprivica.

On navodi da Memorandum koji je URA nedavno potpisala sa dijelom partija vlasti i nacionalnih manjina nije bio put za bilo kakve mostove u društvu, već pojas za spasavanje onima koje su građani Crne Gore pobijedili 30. avgusta i da je to nova inicijativa potvrdila.

“Da paradoks bude veći, koncept manjinske vlade DPS-u nudi gospodin Abazović, upravo autor ekspertske vlade, jedini političar koji je član Vlade i čovjek koji je zajedno sa premijerom Krivokapićem kadrovski sastavio tu Vladu. Koliko modela neko treba da predloži u jednom sazivu parlamenta da bi bio kredibilan predlagač?”, pita Koprivica.

Demos međutim navodi da treba uvažiti parlamentarnu većinu i da o inicijativi koalicije “Crno na bijelo” treba razgovarati “kolegijalno i korektno”.

”Ovaj jedini poznat model demokratskim društvima treba u mogućoj mjeri proširiti sa nekorumpiranim segmentima opozicije, u prvom redu iz stranaka manjina”, navodi se u izjavi Demosa.

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore (UCG) Goran Danilović saopštio je da bi DPS mogao podržati predlog koalicije “Crno na bijelo”, jer je njima samo važno da rasture vladajuću većinu kada se većina već nudi za rasturanje”.

Prava Crna Gora pozvala je parlamentarnu većinu da ne učestvuje u, kako su kazali, zakulisnom dogovoru lidera GP URA i DPS-a, Dritana Abazovića i Mila Đukanovića. Predsjednik Prave Crne Gore, Marko Milačić, ocijenio je da je nakon Abazovićeve konferencije za novinare jasno da je Đukanović dio procesa memorandumskog rušenja aktuelne Vlade, kako bi se vratio na političku scenu.

Radnička partija saopštila je da će sa koalicionim partnerima iz Demokratskog fronta pomoći da GP URA i CIVIS ne izdaju izbornu volju građana koja je iskazana 30. avgusta.

Iz Socijaldemokratske partije (SDP) poručili su da će podržati svaku inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi, ko god i iz kojeg god motiva bio predlagač. Potpredsjednik SDP-a Bojan Zeković na Twitteru je napisao da je pad ovakve Vlade neophodan radi jasnog otklona od nacionalizma, klerikalizacije društva, pokušaja zamjene Evropske unije “srpskim svetom”.

Socijaldemokrate (SD) podržavaju, kako su saopštili, svaku dobronamjernu inicijativu koja Crnu Goru vodi ka izlasku iz političke i institucionalne krize. Oni su naveli da stvaranje pretpostavki za formiranje evropske i evroatlantske vrednosne većine u parlamentu, koja će odražavati građanski karakter države, a koja bi bila dovoljna ne samo za izbor nove suštinski proevropske vlade, nego i za deblokiranje nefunkcionalnih institucija, predstavlja njihov apsolutni prioritet.

IZBORI OSTAJU KAO ČISTO RJEŠENJE

Abazović je na konferenciji za novinare rekao da ako ne može da se riješi situacija, izbori ostaju kao čisto rješenje. “Ako naš koncept dobije podršku, možemo podnijeti inicijativu kad god hoćemo, ako naš koncept ne prođe, neka je podnese ko hoće”, dodao je.

Očekuje da će do kraja sedmice partije imati jasan stav, na osnovu čega će zaključiti da li ideja ima podršku. Kazao je da se ne bi opterećivao rokovima trajanja vlade i da li će to biti do 2024, već da će ona zavisiti od funkcionalnosti.

Na pitanje da li je koncept predstavio premijeru Zdravku Krivokapiću, Abazović je odgovorio da je sa njim razgovarao juče ujutro.

“Mi nastavljamo da imamo korektne građanske odnose. Neću iznositi kritike na račun Vlade, ali moram da kažem da ne osjećam da imam specijalnu moralnu obavezu prema bilo kome”, rekao je Abazović.

ZBOG NESTABILNOSTI, CRNA GORA IMA ŠTA DA IZGUBI

Na političku nestabilnost, koja usporava evropske integracije Crne Gore, više puta su upozoravali zvaničnici EU i SAD, koji se juče nijesu oglašavali. Nedavno je izvjestilac za Crnu Goru u Evropskom parlamentu Tonino Picula, rekao da se previše energije i vremena od posljednjih izbora u Crnoj Gori i izglasavanje nove Vlade izgubilo na politička prepucavanja.

”Izgubio se fokus vladajućih prema napretku i prema članstvu u EU. Opšti utisak je da su svi okupirani političkim svađama unutar koalicije na vlasti i različitim parlamentarnim manevrima”, rekao je Picula u intervjuu Radiju Slobodna Evropa.

Podsjetio je da je izvještaj Evropske komisije i Rezolucija Evropskog parlamenta evidentirala te zastoje. “To je stvar političke volje. Crna Gora, ukoliko želi da savlada složeni reformski proces, mora imati kontinuiranu parlamentarnu većinu i stabilnu i proevropsku vladu. Crna Gora bi imala šta izgubiti. Ona je predvodnik procesa integracija u regionu, otvorila je sva pregovaračka poglavlja i vrijeme je da se zatvaraju. Ako se to ne desi, dovešće se u pitanje njena pozicija predvodnika. I ona mora pokazati liderske sposobnosti ali bez pravih, proevropskih lidera to neće biti moguće”, upozorio je Picula.​

Specijalni izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je prije dva dana da je na crnogorskim liderima da donesu odluku o tome da li će biti manjinske vlade. “A što se tiče Demokratskog fronta, on se pokazao kao neko ko izaziva podjele, podstiče etničke tenzije, stalno blokira reforme u parlamentu i time blokira put ka Evropi. Takođe je u prošlosti bio veoma protiv NATO-a i nije bio od pomoći svojim izjavama o Kosovu. Tako da ne vjerujem da se to promijenilo i ne smatramo ih odgovarajućim partnerom”, kazao je Eskobar u intervjuu Glasu Amerike.

MINISTRI ZA JEDINSTVO VLADE I AKTUELNE VEĆINE

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović poručio je da zajedništvo i efikasnost Vlade i parlamentarne većine nikad nijesu bili snažniji nego krajem prethodne godine kad su izglasani program “Evropa sad”, istorijski budžet i Tužilački savjet.

”Zato čudi udaljavanje od tih rezultata postignutih napornim radom”, napisao je Milatović na Tviteru.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, napisala je da je jedinstvo Vlade i aktuelne parlamentarne većine, kroz iskren dijalog, saradnju i zajednički zacrtane ciljeve, jedini siguran i pravi evropski put koji vodi prosperitetu Crne Gore i boljoj budućnosti za svu našu djecu.

Abazović je juče rekao da bi u manjinskoj vladi bilo mjesta i za aktuelne ministre.

MOMO KOPRIVICA

Opštepoznato je da Vlada u parlamentarnim demokratijama predlaže parlamentu zakone saglasno volji parlamentarne većine… pa je sada nejasno kako će recimo parlmentarna većina koju konstituiše DPS usvojiti zakon o porijeklu imovine, kojim se preispituje porijeklo imovine, pored ostalih i onih od kojih zavisi donošenje ovog zakona ili njihovih vlasnika i mentora”

BS POZDRAVIO ISKORAK KOALICIJE “CRNO NA BIJELO”

Iz Bošnjačke stranke (BS) za “Vijesti” su kazali da su koncept manjinske vlade predlagali od završetka parlamentarnih izbora, a da će se o predlogu “Crno na bijelo” odredti nakon što ga razmotre stranački organi.

”I tada smo govorili, a i sada kažemo da je to najoptimalniji model za rješenje političke krize. Smatramo da je ovakav model dobar za državu Crnu Goru, za njen multietnički sklad. Svi zajedno moramo raditi na očuvanju građanskog koncepta. Pozdravljamo iskorak koji su danas napravili URA i CIVIS”, rekli su iz BS.

Izvor: “Vijesti”

Glavna fotografija: URA

Idi na VRH
error: Content is protected !!