Koalicija “Crno na bijelo: Nudimo koncept manjinske vlade bez DPS-a i DF-a

“Smatramo da manjinska vlada mora uključiti predstavnike manjinskih naroda, a u njoj vidimo sve političke subjekte osim DF-a i DPS-a. URA nije kriva što je njihova politika balast je za dalje procese u državi. Dakle, sve koji su spremni da zajedno radimo na pomenutim zadacima i okupimo se oko ključnog cilja – da naša država bude sljedeća članica EU i ovo rješenje nudimo svim akterima”, rekao je Abazović

Vlada je u prethodnom periodu uradila dosta, ali rezultati nisu bili na očekivanom nivou, prvenstveno zbog nedostatka podrške. Politika zadruge u Crnoj Gori mora da nestane ako želimo da budemo na evropskom putu. Nikad nećemo podržati politički kukavičluk. Zbog toga predlažemo koncept manjinske vlade bez DPS-a i DF-a, koji će biti ponuđen 81 poslaniku, i bilo bi dobro da ga podrži najmanje njih 49”, saopštio je lider Građanskog pokreta URA i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović na današnjoj pres konferenciji koalicije Crno na bijelo.

Dritan Abazović (Foto: GOV.ME)

On je objasnio da su došli do predloga za koji vjeruju da je njihovo autentično rješenje za trenutnu političku situaciju.

Takva vlada će, kako je istakao, odlučno pokrenuti integraciju u EU, deblokirati institucije (posebno u pravosuđu), nastaviti odlučnu borbu protiv kriminala i korupcije, obezbijediti ekonomski oporavak i sprovođenje reformi i nastavak povećanja zarada građana, riješiti i konačno zatvoriti pitanja koja su polarizovala naše društvo prethodnih godina, ali i godinama unazad, i snažno održavati karakter građanskog sekularnog i multietničkog društva.

Abazović je kazao da je razgovarao sa brojnim akterima sa domaće političke scene i međunarodnim partnerima, kako bi zajednički pronašli zadovoljavajuće rješenje, saopšteno je iz URE.

“Smatramo da manjinska vlada mora uključiti predstavnike manjinskih naroda, a u njoj vidimo sve političke subjekte osim DF-a i DPS-a. URA nije kriva što je njihova politika balast je za dalje procese u državi. Dakle, sve koji su spremni da zajedno radimo na pomenutim zadacima i okupimo se oko ključnog cilja – da naša država bude sljedeća članica EU i ovo rješenje nudimo svim akterima. Sada kada smo u poziciji da odblokiramo evropski put koji podržava više od 85 odsto građana, izaberemo vrhovnog državnog tužioca i stvaramo pravnu državu, mi ne znamo ni da li imamo 41 poslanika, a kamoli više. Nudimo model koji može da bude rješenje. Nikome ga ne namećemo”, dodao je Abazović.

URA, kako je kazao, ne želi po svaku cijenu da bude u vladi koja je izgubila legitimitet.

“Ako ne možemo da sprovodimo reforme i vodimo zemlju ka EU, ne želimo ni da simuliramo procese i reforme i budemo ikebana. URA djeluje konkretno, spremna je da podnese politički rizik, da stavi po strani uske partijske interesa, a da primat interesima društva. Ako nas to povede u opoziciju odgovorno i savjesno ćemo to dočekati”, rekao je lider URE.

Ekspertska vlada se, prema riječima predsjednika Saveta građana CIVIS Srđe Pavićevića, donekle pretvorila u svoju suprotnost.

“Nije ni približno realizovala ono što je očekivano, pa koalicija Crno na bijelo takvoj politici i stagnaciji ne može više davati zeleno svjetlo”, rekao je Pavićević.

Kako je istakao, njihov poziv je upućen svim demokratskim i građanskim opcijama.

“Treba da zajednički akumuliramo energiju i zauzmemo što više političkog prostora. Tako će biti manje prostora za ekstreme koji će ostati na marginama”, zaključio je Pavićević.

Glavna fotografija: URA

Idi na VRH

error: Content is protected !!