Otvoren najduži podvodni tunel u Kini, plafon dizajniran da spriječi umor (VIDEO)

Više od 2 miliona kubnih metara betona utrošeno je za izgradnju dvosmjernog tunela, koji ima šest traka i širok je 17,45 metara. Plafon tunela je opremljen raznobojnim LED svjetlima, dizajniranim da spriječe umor vozača.

Nakon skoro četiri godine izgradnje, najduži kineski podvodni autoput-tunel sada je otvoren za saobraćaj vozila.

Na dužini od 10,79 kilometara, tunel Taihu se proteže ispod jezera Taihu u istočnoj kineskoj provinciji Jiangsu, oko 50 kilometara istočno od Šangaja.

Prema vladinim zvaničnicima u Jiangsuu, tunel je izgrađen po cijeni od 9,9 milijardi juana (oko 1,56 milijardi dolara). Izgradnja je počela 9. januara 2018. godine, piše CNN, prenosi Avaz.

Više od 2 miliona kubnih metara betona utrošeno je za izgradnju dvosmjernog tunela, koji ima šest traka i širok je 17,45 metara.

Plafon tunela je opremljen raznobojnim LED svjetlima, dizajniranim da spriječe umor vozača.

Tunel je dio 43,9 kilometara autoputa Changzhou – Wuxi, koji je otvoren za javnost 30. decembra 2021. On pruža alternativni brzi put za putnike koji putuju između Šangaja i Nanjinga, glavnog grada Jiangsua.

Povezujući brze puteve Suzhou, Wuxi i Changzhou, izgrađen je da ublaži saobraćajni pritisak na gradove pored jezera Taihu, istovremeno promovirajući ekonomski razvoj gradova u oblasti delte rijeke Jangce.

Idi na VRH
error: Content is protected !!