Misteriozna smrt Tade Lončara u Njemačkoj: Ponovo otvoren slučaj star 30 godina

U noći 7. decembra 1991. godine Tado Lončar pronađen je na parkiralištu pored autoceste A5 teško pothlađen i otrovan takozvanim ko-kapima koje se koriste, između ostalog, za onesvješćivanje ljudi. Svjedok ga je pronašao u 3.55 sati ujutro. Temperatura vani bila je ispod nule i promrzlom Lončaru se nije moglo pomoći. Preminuo je istog dana u bolnici

Tado Lončar imao je 61 godinu kad je ubijen stotinjak kilometara od Frankfurta na Majni, sada već daleke 1991.godine. Sve okolnosti njegove smrti do danas nisu razjašnjene, a slučaj je ponovno otvoren kako bi, trideset godina kasnije, počinitelj bio pronađen, prenosi Fenix magazin.

Lončar je u decembru 1991. godine namjeravao putovati autobusom iz Frankfurta u svoju domovinu BiH. Umjesto putovanja, neko ga je opljačkao i otrovao, a pronađen je na parkiralištu pored autoceste A5 nedaleko od Gießena u okrugu Vogelsberg, nedaleko od Frankfurta na Majni.

“U noći 7. decembra 1991. godine Tado Lončar pronađen je na parkiralištu pored autoceste A5 teško pothlađen i otrovan takozvanim ko-kapima koje se koriste, između ostalog, za onesvješćivanje ljudi. Svjedok ga je pronašao u 3.55 sati ujutro. Temperatura vani bila je ispod nule i promrzlom Lončaru se nije moglo pomoći. Preminuo je istog dana u bolnici”, rekao je istražitelj.

Svi koji imaju bilo kakvu informaciju mogu nazvati 06641 / 971-0 ili poslati e-mail na rki-alsfeld.ppoh@polizei.hessen.de.

Sada, 30 godina nakon najvjerojatnije pljačke i ubojstva, policija i državni odvjetnici ponovno su otvorili slučaj i pokušavaju pronaći počinitelja, ili počinitelje.

Državni odvjetnik u Gießenu i sjedište policije u sjeveroistočnom Hessenu objavili su da će na osnov dosadašnjih tragova te novih metoda nastaviti potragu za svjedocima jer u Njemačkoj “ubistvo ne zastarijeva”.

Poznato je kako je prije ubojstva Tado Lončar duže vrijeme posjećivao svog odraslog sina u Stockstadt am Rhein (okrug Groß-Gerau u blizini Frankfurta na Majni). Tako je 6. decembra želio autobusom iz Frankfurta otputovati u svoj rodni kraj.

“Prije toga je iz banke podigao gotovo 3.000 tadašnjih njemačkih maraka. Kamere su ga snimile kako podiže novac iz banke”, rekao je javni tužitelj Thomas Hauburger.

Putna torba s novcem je nestala, kao i sat kojeg je imao kod sebe.

“Nije rijetko da grupe kriminalaca prilaze starijim osobama za koje znaju da imaju novac kod sebe. Možda su Lončara pozvali i dali mu smrtonosne kapi kako bi ga omamili”, rekao je tužitelj Hauburger.

Istražitelji već 30 godina nisu uspjeli identifikovati i osumnjičenog ili osumnjičene. Sad ponovno otvaraju slučaj i traže dodatne informacije koje bi mogle dovesti do otkrivanja i privođenja počinitelja. Za korisne informacije državni odvjetnik u Gießenu nudi nagradu od 5.000 eura, piše Fenix magazin, Slobodna Dalmacija

Idi na VRH
error: Content is protected !!