Večernji: Važna pitanja o potrazi za Matejem – od koga je bježao i zašto nema snimaka iz kluba?

“Iz priča koje su se pojavile u medijima u klubu je nesumnjivo došlo do incidenta između nekoliko gruša u kojem je učestvovao Matej. Prema riječima njegovog prijatelja on je nakon tog sukoba izletio iz kluba i počeo da trči beogradskim ulicama. Premalo pažnje posvećeno je na taj detalj koji je možda ključan za istragu. Dosta je čudno da niko ne spominje snimke iz unutrašnjeg dijela kluba i još je čudnije da ako postoje – nisu objavljene ili barem prepričane javnosti”, tvrdi Branko Lazarević.

Potraga za Splićaninom Matejem Perišom (27) u Beogradu i dalje se nastavlja.

Perišu se gubi svaki trag nakon novogodišnjeg večeri u noćnom klubu Gotik na obali Save.

Slučaj je na noge podigao i Hrvatsku i Srbiju, a Večernji list naveo je nekoliko kontradiktornih i pomalo misterioznih činjenica koje su se dogodile te noći.

Hrvatski list podsjeća da su se u međuvremenu pojavili snimci nadzornih kamera sa beogradskih ulica koje sugerišu da je na njima upravo Periš koji besciljno trči prema neodređenom cilju. Na tim snimcima prepoznao ga je otac Nenad koji je u Beogradu ali i prijatelji sa kojima je razgovarao Večernji list.

Pojavio se i snimak na kojem nepoznati mladić pliva u Savi u kasnim noćnim satima, ali autentičnost snimka nije zvanično potvrđena.

Za Večernji list govorili su Tonći Prodan – splitski kriminolog i stručnjak za bezbjenost sa obavještajnim iskustvom, Branko Lazarević – penzionisani zagrebački kriminolog i stručnjak za potrage, kao i Slavko Sakoman, neuropsihijatar koji je cijelu karijeru posvetio istraživanju zavisnosti od droga i radu sa mladima.

1. Zašto su ronioci tek peti dan počeli da istražuju područje rijeke Save?

“Ronioci su na rijeku Savu stigli peti dan od nestanka Mateja. To je dosta čudno ako su indicije kazivale da je imao dodir sa rijekom. Jasno je da snimak na kojem nepoznati mladić pliva rijekom nije zvanično potvrđen, ali istražitelji su odmah sve snage trebali da usmjere na područje oko kluba i na rijeku po samoj logici što se noćni klub nalazi neposredno do Save”, kaže Tonći Prodan.

2. Zašto srpska policija u javnost ne pušta informacije koje bi bile od pomoći?

“Nije mi jasna do kraja strategija tamošnjeg MUP-a. Ovdje nije riječ o tajnoj istrazi koja bi išla u smjeru narušavanja nacionalne sigurnosti. Ovdje je riječ o potrazi za 27-godišnjim mladićem. Mislim da je srpski MUP ovdje potpuno zakazao, a koji je njihov motiv ne bih znao. Naravno da postoje djelovi istrage koji su tajni, ali u ovakvim situacijama policija svaki dan treba da održi konferenciju i da javnosti predoči sve nove detalje pošto bi samim tim rasle šanse za Matejov pronalazak”, kaže Tonći Prodan.

3. Postoje li snimci iz noćnog kluba i zašto nisu objavljeni?

“Iz priča koje su se pojavile u medijima u klubu je nesumnjivo došlo do incidenta između nekoliko gruša u kojem je učestvovao Matej. Prema riječima njegovog prijatelja on je nakon tog sukoba izletio iz kluba i počeo da trči beogradskim ulicama. Premalo pažnje posvećeno je na taj detalj koji je možda ključan za istragu. Dosta je čudno da niko ne spominje snimke iz unutrašnjeg dijela kluba i još je čudnije da ako postoje – nisu objavljene ili barem prepričane javnosti”, tvrdi Branko Lazarević.

4. Ko se uopšte okuplja u klubu Gotik i zašto se ne zna njegov pravi vlasnik?

“Za sada je u medije istupio samo menadžer kluba. Niko ne zna ko je vlasnik kluba, a jednostavnim pretraživanjem internet arhive saznaje se da taj klub nije baš ugledan. On je praktično sinonim za okupljanje beogradskog krim-miljea koji nije baš bezopasan. U njemu su se događali susreti mafijaša i političara, u njemu je bilo racija i neprijatnosti, a u kuloarima se s klubom povezuju ljudi bliski Veljku Belivuku poznatom i pod nadimkom Velja Nevolja. Zašto se ta činjenica prećutkuje kao da je nebitna?”, tvrdi Slavko Sakoman.

5. Ko je srpskim medijima ustupio snimke Mateja Periša i jesu li rezani?

“Snimci koji su procurili u javnost dolaze sa kamera u vlasništvu grada, dakle jedina je logika da su u tamošnje medije snimci procurili iz same policije. Snimci djeluju rezano i iz njih se ne može iščitati potpuni kontekst. Snimci su u početku sugerisali da se radi o drogiranom mladiću koji besciljno luta, ali dublja priča možda je drugačija”, tvrdi Tonći Prodan.

6. Je li Matej Periš bio drogiran ili je bježao od opasnosti?

“Ja bih rekao da je njegova motorika na tim snimcima uobičajena i normalna. Vidi se da je to trk utreniranog čovjeka. Međutim, indikativno je to da se Matej u nekoliko navrata osvrnuo iza sebe kao je od nekoga bježao ili je negdje trebao da stigne. U njegovim kretnjama vidljiv je očit strah ali i kognitivna konfuzija koja može biti rezultat stvarne opasnosti i posljedičnog straha ili paranoje uzrokovane ilegalnom supstancom. Ali, čini mi se po subjektivnoj procjeni da ovo nije sprint čovjeka koji je drogiran ili pijan jer bi teturao ili bi se fiksirao u samo jednoj liniji kretanja. On je izgledao kao da bježi ali ne zna od čega ni gdje bi se sakrio”, kaže Slavko Sakoman.

7. Govore li Matejevi prijatelji koji su sa njim bili u Beogradu istinu?

“Ne mogu govoriti o detaljima istrage jer bih za to kao ozbiljan kriminolog pred sobom trebao da imam relevantne dokumente i dokaze. Srpska policija njegove prijatelje stavila je na poligraf. Priče su im se podudarale i oni nisu osumnjičeni ni za šta. Međutim, poligraf može i ne mora biti pouzdan. On se može ponoviti i pet puta ako treba što bi posljedično produbilo priču i možda bi neko od prijatelja ispričao do tada nepoznati detalj. Čudno je to da je Matej sam istrčao iz kluba. Gdje su bili oni? Zašto nisu bili zajedno i zašto nisu štitili jedni druge ako je došlo do opasnosti? Jedino objašnjenje za to je da je Periš samostalno upao u sporadični incident koji njegovi prijatelji nisu vidjeli niti mogli vidjeti. Malo mi je čudno i to da nisu iste večeri prijavili nestanak. Ok, postoji pravilo među muškim prijateljima da ako nekoga u ekipi nema da je vjerovatno u dobrom provodu. Ali ovdje se radi o drugom gradu. To pravilo važi za Split, njihov domaći grad. Beograd je velik i potencijalno opasan grad u kasnim noćnim satima”, kaže Branko Lazarević.

8. Kako srpska policija vodi istragu?

“Vidi se da se istražitelji trude, ali imam dvije zamjerke. Prva je prekasno pozivanje ronioca, a druga je usmjerena na pronalazak taksista. Koliko sam vidio tek je danas vozač taksija pronađen. Trebalo im je gotovo četiri dana iako imaju snimak i ako nisu mogli prepoznati registraciju vrlo brzo su metodom eliminacije po modelu i marki vozila mogli pronaći vozača. Mislim da je srpskim vlastima u interesu rješavanje ovog slučaja. S jedne strane tu je medijski pritisak, a sa druge bi tako Srbija garantovala neku vrstu političkog imidža. Međutim, ne bi bilo loše da beogradskoj policiji u pomoć priskoči i neko iz Splita. To bi puno olakšalo situaciju, barem psihološki ali i zbog razmjene metodike rada”, tvrdi Tonći Prodan.

9. Koji je najgori scenario?

“Kao kriminalista i stručnjak za potrage koji je radio na najtežim slučajevima gotovo tri decenije sa sigurnošću mogu da kažem da je to padanje u rijeku. Ako je istina da je Matej završio u rijeci, bilo to slučajno, u iracionalnom bijegu ili ga je neko gurnuo – mislim da su šanse za preživljavanje minimalne. Sava se kreće brzinom od 10 km/h, njena temperatura iznosi četiri stepena i jako je brza i snažna. Osim toga ako je on upao u rijeku, upao je vruć i vjerovatno pijan i možda drogiran što bi mu dodatno otežalo kretanje”, kaže Branko Lazarević.

10. Štiti li ko menadžment kluba?

“Mediji su svojevremeno izvještavali da se baš u klubu Gotik ministar MUP-a Aleksandar Vulin susretao sa predstavnicima krim-miljea u koji je i sam bio navodno involviran. Je li u taj klubu Matej ušao igrom slučaja u problem sa nekim sa kim nije smio? To ostaje nepoznanica kao i činjenica zašto srpski MUP govori da u klubu nije bilo incidenta, a ipak ga je bilo”, kaže Slavko Sakoman, prenose Vijesti.

Idi na VRH
error: Content is protected !!