Dijaspora Crne Gore u prošlosti i sadašnjosti (72): Poklon biblioteka crnogorskim klubovima

Tih 60-tak knjiga je osnovni dio biblioteke 25 crnogorskih udruženja po svijetu koja su imala adekvatan prostor. Ukupno je distribuirano preko 1500 knjiga a projekat je u potrebnom obimu imao i svoj kontinuitet u narednim godinama

Jedan od veoma značajnih programa unapređenja saradnje matice sa iseljenicima je očuvanje crnogorskog jezika i kulture. To je posebno izraženo kod mlađe iseljeničke populacije koja živi na udaljenim destinacijama od matice.

Dobro osjećajući ovaj problem, Centar je u saradnji sa Ministarstvom prosvjete 2008. godine realizovao projekat Biblioteka u svaki iseljenički klub. Brižljivo je odabrana biblioteka koja temeljno prezentira književnost, umjetnost, istoriju i druge elemente života na ovim prostorima, kao i aktuelna udžbenička literatura u produkciji eminentnih izdavača kao i izdanja samog Centra.

Tih 60-tak knjiga je osnovni dio biblioteke 25 crnogorskih udruženja po svijetu koja su imala adekvatan prostor. Ukupno je distribuirano preko 1500 knjiga a projekat je u potrebnom obimu imao i svoj kontinuitet u narednim godinama.

Crnogorski jezik i pisana riječ na ovom jeziku su najbolja brana tihoj asimilaciji mlađih generacija.

Idi na VRH
error: Content is protected !!