Heroj Pearl Harbora zaboravljen u BiH, iako je u njoj rođen: Peter Tomich Herceg posthumno nagrađen najvećim američkim odličjem

Tek kad je posljednji čovjek napustio potpalublje i kada je posljednji kotao osiguran, pomislio je na sebe. Ali, bilo je kasno: 48-godišnji mornar, koji je skoro 24 godine služio svojoj usvojenoj domovini, izgubio je život tog dana. Do dan danas njegovo tijelo je, zajedno s 57 ostalih mornara s USS Utaha, u olupinama broda pod morem

Na današnji dan 1941. godine japanski borbeni avioni su napali američku mornaričku bazu u Pearl Harboru na Havajima. Tog je dana ubijeno 2.400 mornara, vojnika i civila. Među njima je bio Peter Tomich Herceg koji je služio na brodu USS Utah, kao vodeći mehaničar (Chief Watertender).

Dok su bombe i torpeda eksplodirali, uništavali brodove u i ubijali ljude, Tomich je trčao ispod palube u kotlarnicu. Svojim je ljudima dovikivao: „Idite gore“, dok je on ostao ispod palube zatvarajući ventile, mjerače podešavanja i stabilizujući kotlove.

Detalj napada na Pearl Harbor (Foto: Printscreen)

Tek kad je posljednji čovjek napustio potpalublje i kada je posljednji kotao osiguran, pomislio je na sebe. Ali, bilo je kasno: 48-godišnji mornar, koji je skoro 24 godine služio svojoj usvojenoj domovini, izgubio je život tog dana. Do dan danas njegovo tijelo je, zajedno s 57 ostalih mornara s USS Utaha, u olupinama broda pod morem.

Petar Tomich je, zbog svoje nevjerovatne hrabrosti, posthumno nagrađen najvećim američkim odličjem, Medaljom časti (Medal of Honor).

No, priča nije tu završena zato što mornarički zapovjednici nisu mogli naći nijednog od njegovih nasljednika ili rođaka, a nije bio oženjen.

Peter Tomich Herceg je rođen 3. jula 1893. godine u selu Prolog kod Ljubuškog, uz samu granicu Bosne i Hercegovine i Hrvatske. U njegovoj vojnoj biografiji piše da je rođen u Austrougarskoj.

I dok je čovjek rođen u današnjoj Bosni i Hercegovini veliki američki junak, u zemlji u kojoj je rođen potpuno je zaboravljen, osim od svojih dalekih rođaka u Prologu. Nikada niko od brojnih bosanskohercegovačkih političara, predsjednika, premijera, ministara vanjskih poslova ili odbrane, ambasadora, vojnih atašea, javnih ličnosti nije posjetio Mornarički muzej u Washingtonu gdje se nalazi njegovo odličje.

Ministarka vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković je trenutno u Washingtonu i bilo bi zaista lijepo, ali i pametno da se sjeti velikog heroja. I to upravo danas kada se Amerikanci prisjećaju velike tragedije u Pearl Harboru. Ona to, naravno, neće učiniti, kao ni svi ostali prije nje.

Zato se 2006. godine, tadašnji hrvatski predsjednik Stipe Mesić, sjetio Petera Tomicha Hercega te je na nosaču aviona Intrepid uz postrojene američke mornare govorio o „hrvatskom junaku“.

Tog su dana u SAD-u bili i bosanskohercegovački političari, ali nijedan jedini nije došao da oda počast Tomichu kao „bosankohercegovačkom junaku“. Na sramotu zemlje gdje je taj hrabri i veliki čovjek rođen i odrastao.

Ivica Puljić (Al Jazeera)

Glavna fotografija: Peter Tomich Herceg (Wikipedia)

Idi na VRH
error: Content is protected !!