Advokatica iz SAD bh korijena, Zana Bajrić, tražila od senatora da ne odobri Željki Cvijanović vizu za Ameriku

Zana Bajrić je kao djevojčica, zajedno sa ocem Hasanom, majkom Nerminom i sestrom Zehrom, protjerana iz Bosanske Dubice, ali nije zaboravila na Bosnu i Hercegovinu i veoma je aktivna u humanitanim i drugim aktivnostima bosanskohercegovačke zajednice u Sjedinjenim Američkim Državama

“Obratila sam se senatoru Chucku Grassleyju u vezi sa posjetom Željke Cvijanović SAD-u. Odgovor nije adekvatan, jer joj je trebala biti odbijena viza za SAD. Ona otvoreno odbija da se pridržava zakona i negira genocid u Bosni i Hercegovini, pa je dopuštati joj da posjeti SAD suprotno principima demokratije”, napisala je na svom Facebook profilu Zana Bajrić, advokatica koja živi i radi u Ajovi.

Zana Bajrić je kao djevojčica, zajedno sa ocem Hasanom, majkom Nerminom i sestrom Zehrom, protjerana iz Bosanske Dubice, ali nije zaboravila na Bosnu i Hercegovinu i veoma je aktivna u humanitanim i drugim aktivnostima bosanskohercegovačke zajednice u Sjedinjenim Američkim Državama.

Povodom posjete predsjednice bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Željke Cvijanović SAD-u, Zana se obratila senatoru Grassleyju sa zahtjevom da se angažuje na tome da se ne odobri viza osobi koja negira genocid u Srebrenici.

“Hvala što ste mi skrenuli pažnju na posjetu predsjednice RS Željke Cvijanović Vašingtonu. Razumijem Vašu zabrinutost zbog toga i saglasan sam da bi američki zvaničnici trebali da pošalju zajedničku poruku da su negiranje genocida i prijetnje napretku neprihvatljive”, napisao je u odgovoru senator Grassley.

On je dodao da je informisan o tome da je visoki predstavnik Valentin Inzko donio odluku o izmjeni krivičnog zakona kojom se kriminalizuje negiranje genocida i da je predsjednica RS nakon toga potpisala odluku kojom se to neće primjenjivati u RS.

“Razumio sam da se posjeta ipak dogodila, ali srećom ona se nije susrela sa najvišim zvaničnicima. Kako vlasti imaju nadležnost da ne izdaju vizu ili da nametnu sankcije osobama čije ponašanje prijeti miru i ljudskim pravima, Vaša primjedba može biti korisna kada pitanje američke vanjske politike prema Bosni i Hercegovini dođe pred Senat”, piše u odgovoru senatora Grasleyja, piše Bosnaglobal.net.

Izvor: “Slobodna Bosna”

Foto: Privatna arhiva


Idi na VRH
error: Content is protected !!